Комеморација у Блајбургу: Aнтифашисти трактором растерали усташе

«Усташе и четници, заједно сте бежали»! Ово је транспарент Радничког фронта, који је обележио протесте у суботу против комеморације у Блајбургу, која је окупила неколико хиљада људи. Готово 500 аустријских полицајаца обезбеђивало је скуп у овом аустријском градићу, а због најава драконских казни за истицање усташких симбола, провокација и инцидената није било.

Антифашисти су уз пратњу полиције прошетали Блајбургом, а на почетку колоне је био трактор на којем се вијорила југословенска застава са петокраком. На два протестна скупа против комеморације окупило се неколико стотина људи.

 (AP Photo/Darko Bandic)

Протест је организовала и Независна левица, а придружило им се и Удружење антифашиста Корушке и представници антифашиста из Италије, Словеније и Хрватске, који су носили транспаренте «Смрт фашизму, слобода народу» и истицали заслуге Јосипа Броза Тита.

Незадовољство окупљањем у Блајбургу исказао је и Штефан Висотчник, градоначелник тог града, који је од владе у Бечу затражио да буде трајно забрањен долазак онима који истичу фашистичке ознаке.

(AP Photo/Darko Bandic)

Ове године и аустријске власти исказују незадовољство због трошкова обезбеђења који износе готово 200.000 евра. Истовремено су и организатори комеморације у Блајбургу тражили добровољне прилоге, тврдећи да имају «непредвиђено високе трошкове за овогодишњу комеморацију».

(AP Photo/Darko Bandic)

Из Хрватске је дошло око 100 аутобуса на комеморацију, али, међу њима нису били примећени забрањени симболи, попут усташког поздрава «За дом спремни», који је на листи за казне до 4.000 евра.

Цео простор где се одржавао скуп био је покривен видео-камерама и бележио се сваки детаљ. У Блајбург су дошли полицајци из целе Аустрије и имали су прецизно написано шта је све на списку забрањених симбола — рекли су нам у градској управи Блајбурга.

Скуп су, иначе, надлетала два хеликоптера, а организатори су ове године одлучили да осим верског дела нема ни политичких говора. Наиме, аустријска полиција је уочи окупљања у Блајбургу саоштила да по одредбама Закона о јавном окупљању може прекинути скуп ако буде провокација.

 (AP Photo/Darko Bandic)

Црквене власти у Клагенфурту у међувремену су одбиле да дају сагласност да верски део предводи један од хрватских бискупа, а због свих околности које су претходиле овогодишњој комеморацији изостао је и долазак хрватског политичког врха у Блајбург.

Тако су тамо били само двојица министара, министар бранитеља Томо Медвед и министар управе и политички секретар ХДЗ Ловро Кушчевић, док је председница Колинда Грабар Китаровић послала своју представницу, шефицу Канцеларије Анамарију Киринић.

(AP Photo/Darko Bandic)

ЗАБРАНИТИ ЗАУВЕК

СВЕ је више предлога да се убудуће ова комеморација одржава у Хрватској. Аустријске власти одлучиле су, наиме, да заувек прекину одржавање комеморација на којима ће се појављивати усташе и истицати симболе злочиначке НДХ.

 (AP Photo/Darko Bandic)

ПРАВАЦ ЗАТВОР

НА крају комеморације један од учесника је подигао руку у знаку нацистичког поздрава, а полиција га је одмах ухапсила. Одмах је спроведен у затвор у Клагенфурт.

Јурица Керблер

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »