Већина Европљана верује у распад ЕУ у наредних 20 година

Већина Европљана верује да би ЕУ могла да се распадне у наредне две деценије, показала је студија Европског савета за спољне односе (ЕЦФР) и међународне фирме за истраживање тржишта и анализу података «ЈуГов».

Студија, у коју је било укључено више од 60.000 људи из 14 земаља чланица ЕУ, показала је и да значајан број испитаника сматра да је «реална могућност» да у наредној деценији избије рат између две земље ЕУ.

Истраживање је показало да је ниво подршке чланству у ЕУ висок, али да влада песимизам када је у питању будућност блока.

У свакој држави чланици, осим у Шпанији, већина гласача верује да ће се ЕУ распасти у наредних 10 до 20 година, наводи се у студији.

Како се прецизира, у Француској, 58 одсто испитаника сматра да је реално да ће се блок распасти у року од две децније, с чиме је сагласно 57 одсто Италијана и Пољака.

Чак и у Шпанији, 40 одсто испитаника рекло је да је реална могућност да се ЕУ распадне.

Истраживање је показало да већина Европљана, уколико се ЕУ распадне, као највећи губитак види колапс јединственог тржишта, а потом питање слободног путовања преко граница и слободе за живот и рад у другим земљама.

Значајан број испитаника је, такође, рекао да је рат између земаља ЕУ «реална могућност» у наредној деценији.

Највећи број њих је у Аустрији, где је 38 одсто испитаника рекло да мисли да би рат могао да избије у наредних 10 година, док у Француској тај број износи 35 одсто, а у Румунији 31 одсто.

Уверење да би могао да избије рат између чланица ЕУ нарочито је снажно међу младима, преноси Си-Ен-Би-Си.

У Аустрији и Румунији, половина испитаника од 18 до 24 године, верује да је рат између две чланице ЕУ могућ, с чиме је сагласно 46 одсто најмлађих испитаника у Француској.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »