На помолу нови рат: Сукоб Израела са Либаном због Ирана или поморског блага вредног милијарде долара?

Хезболах би могао да искористи спор око поморске границе као изговор за рат са Израелом, у име иранских интереса, тврдећи да Израел у либанским водама експлоатише велике резерве плина вредне милијарде долара.

Растуће тензије између Сједињених Држава и Ирана у последњих неколико дана могле би да резултирају акцијама организација које подржава Иран, посебно Хезболаха, против Израела, ако Техеран то буде сматрао погодним за своје интересе, пише израелски „Инетњуз“.

Лидер Хезболаха Хасан Насрала схвата да му либанска јавност неће опростити ако покрене трећи либански рат — који би највероватније довео до делимичног уништења Либана — у име Ирана, али схвата и да би могао да оправда такав рат ако је мотивисан наизглед истинитим покушајима да се одбране либански национални интереси, наводи се у тексту.

Што се њега тиче, постоји интерес који треба бранити: Израел има гасна поља која се простиру на либанској територији и за која се процењује да вреде милијарде долара, преноси „Инетњуз“.

У мају 2000. године Израел је повукао трупе из Либана окончавши тиме унилатерално 18-годишњи конфликт, па спор око поморске границе није никада у потпуности решен.

Према подацима „Инетњуза“, спор је у суштини био непостојећи све док Израел није почео да открива велике количине резерви природног гаса у спорним водама. Ако се у тим водама открију веће резерве природног гаса, сукоб око морске границе ће се појачати, што је управо оно што Насрала чека.

Израелска влада има две опције: да наставити да инсистира на граници коју је сама одредила пре много година или да уђе у индиректне преговоре с либанском владом како би решила спор.

У светлу недавне ескалације односа између Вашингтона и Техерана, доношење одлуке постало је хитније него икад, закључује „Инетњуз“.

sputniknews.com

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »