Михајловић: Коридор 10 кључ за нове фабрике и останак људи на југу Србије

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да се сутра пушта у саобраћај величанствен ауто-пут кроз Грделичку клисуру, а да ће ефекти његове изградње бити бржи транспорт, нове фабрике и останак људи у том делу Србије.

Коридор који смо завршили је најкраћа рута која спаја различите делове Европе, и за Србију значи много, и због транзитног саобраћаја који се већ враћа, али и због свега оног што долази с ауто-путем. Наше искуство после 300 километара асфалтираних ауто-путева у претходне четири године јесу да су уз ауто-пут никле десетине нових фабрика и погона и то је оно што очекујемо и с новим деоницама на Коридору 10 и на Коридору 11 које пуштамо у саобраћај, рекла је Михајловић.

Она је додала да ће током лета бити завршен у потпуности и источни крак Коридора 10, на којем се ради на још неколико критичних тачака, а до краја јуна биће пуштено у саобраћај и 103 километра ауто-пута од Обреновца до Чачка.

Данас смо почели радове и на деоници Прељина-Пожега, вредној скоро 500 милиона евра, с којом Чачак и читав тај део Србије постају нека врста транзитног коридора. Од Пожеге ће ићи један крак ауто-пута ка Црној Гори и Јадранском мору, други ка Босни и Херцеговини. С друге стране, код Чачка ће се Коридор 11 повезивати с Коридором 10 преко Моравског коридора, који такође почињемо да градимо на лето, рекла је Михајловић.

Она је нагласила да су деонице кроз Грделичку клисуру биле изузетно тешке за изградњу, јер су између осталог измештани корито реке и железничка пруга на Коридору 10, а са Моминог камена уклоњено је више од 650.000 кубика камена, што је количина за коју је потребно 62.000 камиона да би се превезла.

Сигурно је да ћемо кад се ауто-пут пусти у саобраћај још анализирати све што је рађено, како се неке грешке не би понављале на будућим пројектима, додала је она.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »