Захарова: Територијалне претензије Естоније неприхватљиве

Русија сматра неприхватљивим и провокативним изјаве естонског министра унутрашњих послова да Москва наводно још увек није вратила део територије у Талинну, изјавила је портпарол министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова (фото: Лола Ђорђевић)

Раније је министар унутрашњих послова Естоније Март Хелме изјавио да Русија није вратила 5,2% територије републике, мислећи на територије изван Нарве и део Печоре.

«Очигледно, нису сви у Естонији заинтересовани за изградњу нормалног, добросуседског дијалога са нашом земљом. Напротив, постоји жеља да се поквари било који позитиван изглед у билатералним односима», рекла је Захарова.

Захарова је напоменуо да је «могуће да још увек постоји конфузија у Талину у вези с почетком рада нове владе, а предизборне страсти дизајниране искључиво за домаћу употребу, нису се смириле».

Захарова је додала да је Москва спремна да чека и чује «трезвеније пресуде». Према њеним речима, Уговор из Тартуса, на који се позива Естонија, престао је да делује 6. августа 1940. године, када је Естонија ушла у СССР.

«За нас је ова тема трајно затворена. Што се тиче предмета граничних споразума између Русије и Естоније, желимо нагласити да су обе државе заинтересоване за њихово ступање на снагу», додала је она.

Захарова је појаснила да за ратификацију споразума, Талин треба да учини свој део обавеза без икаквих политичких «додатака» и резерви. Према њеним речима, само такав приступ ће омогућити напредак у развоју руско-естонских односа.

https://www.vostok.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »