Вучић: Ауто-путеви доносе живот у градове и села

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас почиње изградња једне од најтежих деоница ауто-пута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге и истакао да се после 70 година испуњава сан грађана тог дела земље, као и да ће за неку годину Србија бити спојена ауто-путем са Црном Гором.

Вучић је захвалио великом броју грађана из Пожеге, Чачка, Лучана, Доњег Милановца, Ариља и Ивањице и других места што су дошли на отварање радова на изградњи деонице Прељина – Пожега на ауто-путу Е-763, дуге 30,9 километара.

„Чекали сте 70 година на озбиљније промене“, рекао је Вучић и додао да све што је раније било немогуће, упркос бројним обећањима претходне власти, данас постаје могуће.

Каже да су се домаћини из тог краја трудили да нешто обезбеде своје породице и да су зато ишли у Београд или иностранство да раде и истиче да се сада развија и тај део Србије и да Чачак постаје средиште, као што је подигнут Ниш на југу Србије.

Вучић је рекао да ће већ до 19. децембра, на Светог Николу, бити отворена деоница Коридора 11 од Сурчина до Обреновца и додао да су му то обећали Кинези.

Такође, рекао је да ће за Видовдан бити отворен цео потез аутопута од Обреновца до Чачка и да ће се стизати са колима за само један сат или за који минут више.

Вучић је рекао да су Кинези заинтересовани да граде и аутопут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором и изразио очекивање да ће ускоро бити отворени радови и на тој деоници.

Председник је рекао да се отварају данас радови на до сада најтежој деоници која ће бити тешка за градњу као и деоница аутопута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру.

Како је навео, на тој деоници су косине мање него у Грделичкој клисури, али ће бити тежа градња тунела, који ће се на укупно 31 км аутопута протезати у дужини од 12 км у оба смера.

„Градимо и мостове преко Мораве и Лучана. Мораћемо да урадимо најтеже послове да би завршили за две године“.

Вучић каже да ће се градити и крак аутопута ка Црној Гори који ће повезати Ариље, Ивањицу, Сјеницу и Нови Пазар.

„То је тих недостајућих 107 км до Црне Горе и то ће бити најскупља деоница и најзахтевнија“, рекао је он и додао да ће са Кинезима највероватније бити направљен договор и за ту деоницу.

Председник додаје да ће са завршетком те деонице бити испуњен историјски сан да се ауто-путем споје Србија и Црна Гора.

Већ се ради, наводи, пројекат за други крак ауто-пута ка Ужицу, Котроману и Вишеграду како би се спојио златиборски и моравички део Србије са БиХ и Републиком Српском, нагласио је Вучић.

Такође, истиче да ће бити повезан тај део земље и са Београдом и подсећа да ће ускоро почети да се гради и Моравски коридор који ће од Прељине ићи до Краљева, Трстеника, Крушевца и Појата.

„Све што нисмо урадили 70 година биће готово сада за две године. Све што смо мислили да се никад неће догодити“.

Вучић је рекао да ауто-путеви нису сами себи сврха, већ да нам је важна безбедност и људски животи.

Ауто-путеви, истиче, доносе живот у градове и села, доносе нове инвестиције, јер ниједан велики инвеститор неће да дође у део земље у којем нема ауто-путева.

„Тамо где нема гаса и пута, нема инвеститора. Тамо где има инвеститора, нема гладних, него има будућности за нашу децу“, рекао је Вучић.

Вучић је честитао запосленима у „Милану Благојевићу“ у Лучанима седамдесетогодишњицу рада, истичући да је та компанија подигла Лучане, Гучу, тај крај, али и добар део Србије.

„Честитам, јер ћете са ауто-путем имати и много више купаца и заинтересованих да улажу у Милан Благојевић“, рекао је Вучић и навео да ће се, када пут буде изграђен, од центра Чачка до Лучана стићи за десет минута, уместо досадашњих 40.

Вучић је рекао да се на пут чекало 70 година и да то није било само питање политичке одлуке и нечије жеље, већ нечије борбености, марљивости и знања.

„Морате да имате уређене јавне финансије, јавни дуг под контролом, паре да све платите, тек тада можете да градите ауто-путеве, повећавате запосленост. Ми смо то успели у претходних неколико година“, рекао је Вучић.

Вучић је то сликовито објаснио наводећи податке о БДП, истичући да је БДП 2008. био 35,7 милијарди евра, 2013. 36,4 милијарде евра, да би се 2018. године попео на 42,8 милијарди.

„Од 2008. до 2013. смо увећали вредност коју правимо за 700 милиона евра. Али до 2018. године смо их увећали за 6,4 милијарде, у истом временском периоду. То ће сада ићи све брже и брже, јер су људи показали да верују стварним реформама, а не преварантима, не онима који кажу – будите уз нас јер смо лепи и паметни, а не раде ништа“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је довео кинеског председника Сија у Србију, решио проблем у Бору, Смедереву, Зрењанину и да ће се решити још многи проблеми уз помоћ Кине.

„Многи су потцењивали то, али данас је највећи извозник и фабрика у Србији Железара Смедерево. Али то није наша памет, већ кинеска. Наша је била да препознамо“, рекао је Вучић.

Истакао је у изјави новинарима да је у првом кварталу ове године забележен раст копања руде од 44 одсто у борском руднику, као и раст од 14 одсто у коришћењу сопственог концентрата, што, додао је, не бисмо могли без Кинеза.

Подсетио је да ћемо са кинеским партнерима градити индустријске зоне у Београду и Смедереву, са чијом градњом ће доћи и важне и велике компаније, те пренео да ће замолити амбасадорку Чен да се и код Лучана направи једна индустријска зона, како бисмо пробали да привучемо инвестиције, и тиме запослили грађане Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити отворен и аеродром „Лађевци“ код Чачка, после, како је приметио, много година бесмислених обећања.

„Хвала Кини, али и свим нашим људима, вредним, који су веровали у рад, марљивост, енергију, а не у празне приче“, поручио је Вучић.

Како је рекао, слушао је безброј пута како су његови претходници урадили много за Чачак и упитао која је то фабрика дошла у тај град у последњих 30 година.

„Која је дошла док је ми нисмо довели? И тек ћете да видите кад те фабрике отворе погоне и почну стотине људи да запошљавају… А, ко је отворио аутопут до Чачка? Аеродром? Није нико“, рекао је Вучић.

„Волео бих да су они мање волели Чачак, али да су више урадили за град, а колико ја волим Чачак показују моја дела, а не то колико се хвалим и говорим о љубави према том делу Србије“, додао је председник.

Вучић је рекао и да је из године у годину све већи број Кинеза који посећују Србију, и да ове године та бројка достиже 180.000.

„Желимо да долазе све више, да троше новац овде…“, рекао је Вучић и уз осмех скренуо пажњу кинеској амбасадорки да су у чачанском крају врхунски кајмак, прасетина, јагњетина, ивањички кромпир, уз најбољу малину на свету.

 

Највише волимо себе да лажемо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом мишљења СПЦ о КиМ, да није очекивао други став, да ће га поштовати, али и навео да је неопходно да се суочимо са реалношћу.

Вучић је казао да на седницу Сабора није дошао да нешто тражи, већ да одговара на питања чланова СПЦ, и да није дошао да се крије иза њихових мантија.

„Моје је да водим одговорну политику у корист државе, да вас слушам, не критикујем када имате другачији став, већ да одговорим на веома одговоран и прави начин“, пренео је Вучић шта је рекао владикама.

Председник каже да зна против чега су сви у овој земљи, али да још ни од кога није чуо за шта су, а да има везе са реалношћу.

„Чујем само приче да је Качаник срце Србије. Можете ли тамо да одете и отворите било какву српску институцију? Одговора на то питање нема. Чекаћемо годинама, пет милиона година. Пошто се сви праве блесави у Европи, свету, Албанци и овде код нас, и ја ћу се правити блесав. То је изгледа политика која добро пролази. Правићу се блесав и ја да се одморим свих уцена, претњи и притисака. То што ћемо да губимо новац, инвеститоре, путеве, много тога другог – немојте онда мене да питате. То ћу да кажем јер водимо политику “правимо се блесави“ „, поручио је Вучић.

Додао је да се он „једе“, јер зна да ћемо морати ово питање да решавамо, а касније ће то бити у много горој ситуацији.

Вучић је пренео да му је један од владика рекао да мора да разуме да то мора бити њихов став.

„Али, ти, ради даље свој посао, јер нам је доста оних који су се јуначили, и извуци максимум за Србију и Србе“, пренео је Вучић речи владике.

Истиче да Срби воле да живе у сопственим митовима.

„Више од лагања било кога другог, волимо да лажемо сами себе. То је наш најомиљенији спорт. Ја у томе нећу да учествујем. Став СПЦ поштујем, разумео сам га пре годину, две, три, и разумећу га за пет година“, закључио је Вучић.

 

У Скупштини о томе шта је стварност на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији.

Вучић је, на констатацију новинара да је најпре критикован што са питањем Косова не иде у Скупштину, а да је сада на мети критике што ће бити на седници посвећеној том питању 27. маја, одговара да је то тако у Србији.

„Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су “што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у скупштину“. Шта год да урадим просто не можеш да угодиш свима”, рекао је председник новинарима.

Вучић је казао да му је важно да изнесе све, јер има много неистина, и много оних који се праве блесави, пре свега на политичкој сцени.

Према његовим речима, најлакше је бити неодговоран и сваљивати кривицу на друге.

Због тога, нагласио је, нисмо 70 година имали ауто-пут до Чачка и јужно од Лесковца.

Постојали су људи који су се плашили своје сенке и реакције јавности, наводи он, и додаје он са тим нема проблем.

„Не знам још у којој форми ћу говорити. Поднећу комплетан извештај, али и говорити о стварности на КиМ“, објаснио је Вучић.

Додао је и да ће „с радошћу“ одговарати на свако питање и лако победити аргументима.

То, каже, не значи да сви морају да прихвате те аргументе, али је битно да се чују.

„За мене је важно да говорим истину и укажем какво је реално стање на КиМ, да никада не предамо оно што имамо под својом контролом, да штитимо наше националне и државне интересе, али и да гледамо у будућност, да наша деца не одлазе из земље, и да не ратујемо користећи туђу децу“, нагласио је Вучић.

Подсетио је да Косово није прогласило независност јуче, нити 2014, већ 2008. године, а да је реакција тадашњих власти била никаква, а да су им питањем пред Међународним судом правде још дали легитимитет.

 

Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

Председник Александар Вучић поручио је данас да је усвајање резолуције у Приштини о наводном геноциду Србије на КиМ део „зачараног круга лудила“ из којег нема излаза и оценио да они који стално воде политику говорећи да су жртве не размишљају о будућности.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је такво понашање, по којем је свима Србија за све крива, постало модел у региону, који би, наводи, требало да сарађује и јединствено наступи према Европи.

„Уместо да смо се поставили као блок према Европи и сви заједно тражили већа права, успоставили систем у којем немамо границе за робу, услуге, да размењујемо знање и јединствено наступамо према Европи, ми смо успели да доведемо до тога да се посвађамо међусобно, да ослабимо себе, будемо нико и ништа…“, рекао је Вучић.

Додао је да се државе у региону празне, будући да људи одлазе из њих.

Председник је оценио и да је то што раде Албанци зачарани круг лудила из којег нема излаза.

Наводи да је Рамуш Харадинај стекао популарност на мржњи према Србији и увођењу такси, а да сада Хашим Тачи прети хапшењем и малтретирањем Срба, како би показао да је већи Албанац од Харадинаја и да би вратио део своје популарности.

„Тиме ће да страдају Срби и да страда будућност разговора“, истакао је Вучић.

Председник је навео да неће одговарати псовкама, мада би то многи волели да чују од њега.

„Некад дође такво време и када таква времена дођу, онда се мало стишате и правите блесави и то је то… Нећу да одговарам псовкама, иако би то многи волели, не зато што не смем… Када дође тренутак, а не дај Боже да дође, видећете како ће ко да штити свој народ“, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да они који стално воде политику на причи да су жртве не виде и не размишљају о будућности, већ само о томе како да намире дугове из прошлости. „Ту нема напретка и ја нећу да дозволим да се Србија у то претвори, већ желим да буде градилиште, за људе који ће да размишљају о будућности, новим технологијама, развоју и знању јер само тако имамо шансе да опстанемо. То је једини пут у будућност“, истакао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »