Влада Србије предлаже да се Дан Ћирила и Методија-24 мај, прогласи за празник

Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији којим се предлаже да 24. мај буде нови празник — Дан Ћирила и Методија.

Овим празником обележаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма — глагољице, саопштено је из Владе.

На  седници усвојен је и Предлог закона о потврђивању Споразума између влада држава учесница Црноморске економске сарадње (БСЕЦ) о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Чланови владе усвојили су и одлуку о образовању Радне групе за израду Нацрта закона о Меморијалном центру «Старо сајмиште“ који ће, пре свега, омогућити да се не забораве историјске чињенице и ода почаст страдалима у овом логору, напомиње се у саопштењу.

Додаје се да ће се доношењем овог закона обезбедити прикупљање, обрађивање и обезбеђивање података о страдалима на једном месту.

Такође, Влада је усвојила и Програм о распореду и коришћењу средстава за субвенције за Агенцију за безбедност саобраћаја за 2019. годину, преноси Танјуг.

Средства у износу од 66.000.000 динара користиће се за спровођење медијске кампање за подизање свести о безбедности саобраћаја, коју ће спровести Агенција за безбедност саобраћаја, наводи се у саопштењу Владе.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »