Порошенку забрањен излазак из земље

Кијевски суд је покренуо поступак о забрани изласка из земље за украјинског председника Петра Порошенка, саопштено је на сајту Окружног административног суда у Кијеву.

Петро Порошенко ( фото : Лола Ђорђевић)

Како се наводи, суд је покренуо поступак о забрани напуштања Украјине за одређени број високих званичника и политичара те земље.

На списку се налази укупно 180 особа. Међу њима су и председник Украјине Петро Порошенко, премијер Владимир Гројсман, као и више од 40 чланова кабинета министра, портпарол Врховне раде Украјине Андреј Парубиј, председник управног одбора „Нафтогаза“ и судије Врховног суда.

Према саопштењу, тужилац, чије име није објављено, затражио је од суда да се наведеним лицима уведе забрана напуштања Украјине.

Осим тога, у тужби се такође захтева да се рад украјинске Службе безбедности, Националне полиције и Граничне полиције прогласи незаконитим, јер се, према мишљењу тужиоца, нису супротставили корупцији наведених лица.

Подсетимо, у априлу је суд отворио случај на основу тужбе новинара Александра Дубинског, који је захтевао да се званичницима и политичарима уведе забрана изласка из земље у року од годину дана након парламентарних и председничких избора.

Следећи парламентарни избори у Украјини заказани су за 27. октобар. На председничким изборима је победио Владимир Зеленски, из чијег су тима више пута саопштавали о плановима новог председника да распусти Парламент. Након што је фракција „Народни фронт“ напустила владајућу коалицију, Зеленски је практично изгубио могућност да то учини.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »