Парламент Тајвана легализовао истополне бракове — први такав случај у Азији

Парламент Тајвана је гласао за легализацију истополних бракова, што представља први такав случај у Азији и подстрек за ЛГБТ активисте.

Под притиском ЛГБТ група, али и верских организација које су се противиле легализацији, посланици су усвојили највећи део владиног предлога закона који истополним паровима даје многа права у области пореза, осигурања и старатељства над децом, доступна мушко-женским паровима.
Хиљаде људи, међу којима је било и истополних парова, окупиле су се по киши испред парламента уочи гласања. Многи су носили транспаренте у дугиним бојама на којима је писало «Гласање не може да буде неуспешно».

Око 50 противника новог закона седело је под шатором испред парламента, где су држани говори у прилог брака као заједнице искључиво мушкарца и жене.

Уставни суд Тајвана закључио је у мају 2017. године да тајвански устав дозвољава истополне бракове и дао парламенту рок од две године да промени законе.

Прихватање веза хомосексуалаца и лезбејки ;на Тајвану почело је 90-их година прошлог века када су лидери данас владајуће Демократске напредне странке промовисали то питање како би се Тајван издвојио у Азији као отворено друштво.

Иако га Кина сматра делом своје територије, Тајван је демократија с развијеним цивилним друштвом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »