Које мере популационе политике су до сада дале најбоље резултате?

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је питање министру задуженом за демографију и популациону политику.

Поштовани господо посланици, данас у оквиру могућности да поставим посланичко питање, подсетила бих на један важан јучерашњи датум.

Наиме, 15. мај је проглашен светским даном породице, а породица је најважнија ћелија сваког друштва и услов опстанка једног народа.

За моју посланичку групу, односно за СПС, ово је изузетно важно питање које може једино да се решава уз прву организовану и врло уређену помоћ државе.

Социјалистичка партија Србије, још од свог оснивања, усвојила је Декларацију о популационој политици и обнављању становништва и то непрекидно понавља на сваком свом конгресу и у својим партијским документима.

Још тада су се дефинисани проблеми, а то је да се становништво смањује, млади се теже одлучују на брак и децу, природни прираштај је негативан, да смо све старији и да је просечна старост становништва у Србији 43 године, да је 15% становништва млађе од 15 година, а 20% старије од 65, да је миграција постала велика. Основно питање јесте, у ствари – како усмерити решавање овог проблема?

Први пут је Влада формирана 2014. године образовала посебно министарство које се бави питањем популационе политике и проблемима обнављања становништва на челу са проф. др Славицом Ђукић Дејановић, која се и као стручњак и као човек много ангажовала на овом питању окупљајући струку, науку, многе друге институције и усвајајући низ докумената, почев од Декларације УН, да би створили основ којим ће се на организован начин ово питање увести у агенду активних питања Владе Републике Србије.

У оквиру тога бих поставила питање – које од усвојених мера, по њиховој оцени, су до сада дале најбоље резултате, које се све мере реализују у 2019. години, каква је сарадња са локалним заједницама? На пример, познато је да су у првој години рада овог ресора била обезбеђена средства за помоћ у 15 општина и одређено је 130 милиона динара.

Године 2018, обезбеђено је 500 милиона и помоћ је упућена у 61 локалну самоуправу, док је 2019. године 150 милиона више него претходне године усмерено за ове сврхе. Наравно, овај тренд треба наставити и даље, раст је очигледан, али још увек недовољан у односу на величину проблема, мада се прави ефекти новоуведених мера дугорочно морају чекати и виде се тек за неколико година.

Уз склопу мера које су уведене, и струка и министарка, и јавност и посланици, уочили су да су потребне нове мере и побољшања, те су предложене измене и допуне закона, између осталог, о финансијској подршци породици са децом, које ће надамо се ускоро бити пред посланицима. Зато јавност интересује када можемо очекивати овај закон, какве мере и побољшања су предложени, и да не буду само козметичке природе?

При томе, и даље се мора јако водити рачуна о томе шта су социјалне мере, мере социјалне политике, мада неоспорно и ове јесу те врсте, али шта су превасходно оне мере које су усмерене на решавање популационих проблема, а ти циљеви су ипак и различити.

Наравно, увек се о таквим стварима мора водити рачуна да буде у оквиру могућности државе. Шта је важно приметити? Садашњи закон је увео нове мере. Оне су побољшане, али ипак јавност је одмах окренула на онај негативни сегмент који није показао довољан финансијски исход, зато сматрамо да треба подвући значај закона, значај уведених мера, намеру, циљ и организованост у решавању ових проблема и ових питања, увиђавање тежине проблема и дугорочност ових задатака.

У том смислу сматрам да оно што се у ресору професорке Славице Ђукић Дејановић догађа треба потпуно оценити у позитивном смислу да су напори министарке,науке, струке које су у ово укључене, целе Владе, председника државе и председника наше партије, усмерени да се промене догоде, да та динамика буде жива и да она буде сваке године све већа и боља. Оваква интеракција свих фактора, у ствари, даје најбоље резултате и у томе има нашу подршку.

 

The post Које мере популационе политике су до сада дале најбоље резултате? appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »