Србија истакнута као пример земље која има добар правни оквир за управљање ризиком од катастрофа

Члан сталне делегације НС РС у Интерпарламентарној унији проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествује на Шестој седници Глобалне платформе за смањење ризика од катастрофа,  у Женеви од 13. до 17. маја 2019. године. Организатор овог значајног догађаја су УН (UNDRR), а домаћин је Влада Швајцарске. Овогодишња тема Шесте седнице Глобалне платформе је „Дивиденда отпорности: Ка одрживим и инклузивним друштвима“ и окупила је више од 4000 учесника из 150 земаља, чланица УН. Катасторфе имају огроман економски (штета за период од 2005. до 2014. године процењена је на 1,4 трилиона америчких долара) и хуманитарни утицај због чега је је неопходно делотворно и интегрисано управљање ризиком.

Поучена властитим искуством и претрпљеним штетама у претходним деценијама (штета од суша од 2000. године већа је од 5 миијарди евра, а од мајских поплава из 2014. године износила је више од 1,7 милијарди евра), уз то и  активно учествујући у креирању глобалне политике заштите од природних катастрофа, Србија је у последњих неколико година значјано унапредила систем превенције ради смањења ризика од катасрофа, као и систем одговора на елементарне непогоде које нису могле да буду избегнуте.

На Шестој седници Глобалне платформе, посебно је истакнута улога народних посланика због могућности да утичу на националне политике,  у складу са својим законодавним, надзорим и буџетским овлашћењима. Полазећи од тога, изузетно је важно то што је НС РС усвојила Закон о обнови након елементарне и друге непогоде, а 2018. године и  Закон о смањењу ризика и управљању у ванредним ситуацијама, који је у потпуности усклађен са Сендаи оквиром и препорукама Европске уније. С тим у вези, Србија је на скупу истакнута као добар пример земље која  има импресиван и амбициозан правни оквир за управљање ризиком од катастрофа. Изузетно је важно да се правни оквир искористи за израту детаљних планских докумената на националном нивоу. У том смислу од великог значаја су имплементација и искусва из других земаља. Зато, Шеста конференција је испунила свој циљ, размену искустава и договор о интегрисаним и глобалним мерама за превенцију природних катастрофа.

The post Србија истакнута као пример земље која има добар правни оквир за управљање ризиком од катастрофа appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »