Црна Гора: Војник који одбије учешће у НАТО мисији губи службу

осланици црногорске скупштине расправљају о изменама и допунама Закона о Војсци. Министар одбране Предраг Бошковић каже да су разлози за доношење Измена закона усаглашавање са стратегијским документима, прописивање службе у резервном саставу војске, војна обавеза, као и измене послова Генералштаба.

Предраг Бошковић наводи да се Предлогом закона прописује да се резервни састав Војске састоји из уговорне и стратегијске резерве.

«Уговор сачињавају војни обвезници који су на основу интерног огласа са Министарством одбране закључили уговор о служби резервног састава војске. Бројну величину резерве одређује Влада», појаснио је Бошковић.

Додаје и да значајан део надлежности прелази са министра у руке начелника Генералштаба. Прописана је нова заклетва за војнике и нови задаци по уласку у НАТО. Лица у војсци имају обавезу и да бране остале чланице НАТО-а.

Измене закона предвиђају и промене услова за престанак војне службе. Према закону, службеном лицу у Војсци престаће служба уколико одбије учешће у НАТО мисији у иностранству.

Професионалном војном лицу престаје служба у Војсци ако не ступи на дужност формацијског места на које је постављено, одбије учешће у међународним снагама у иностранству у које је упућен и уколико не заврши обуку за самостално вршење дужности свог формацијског места.

Посланица ДПС-а Марта Шћепановић рекла је да се Изменама закона на свеобухватан начин уређује резервни састав Војске Црне Горе, као и да се стварају бољи услови за јачање Војске.

«Овдје је важно напоменути да ће резервни састав дјеловати у свим ситуацијама које подразумијевају и ванредне ситуације попут оних о заштити и спасавању», казала је Шћепановићева.

За ДФ је Војска Црне Горе, како кажу, много више од војне формације. Она је, наводе, традиције Црне Горе.

«Овдје сада уводимо обавезност да свако војно лице у Црној Гори мора под пријетњом отказа учествовати у ратним, војним операцијама које не прописује Скупштина, већ прописује штаб НАТО пакта. Да ли треба да допустимо да наши момци постану топовско месо за остваривање интереса глобалног свјетског банкарског фашизма?», питао је посланик ДФ-а Небојша Медојевић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »