Црна Гора: Владајућа већина против утврђивања последица НАТО агресије

Посланици владајуће коалиције нису данас прихватили предлог да Скупштина Црне Горе формира Комисију за утврђивање последица НАТО бомбардовања на здравље грађана.

 

Предлог је подржало 14 посланика опозиције, док je 40 представника владајуће коалиција било против или уздржано.

Председник Посебног клуба посланика Александар Дамјановић казао је да је, из моралних разлога, било за очекивати да парламент по аутоматизму прихвати ову иницијативу, али да се, нажалост, то није десило.

Он је указао да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да НАТО бомбардовање оставило негативне последице на здравље грађана Црне Горе.

«И након 20 година након НАТО агресије постоје дилеме везане за утицај бомбардовања на здравље становништва,» навео је Дамјановић, додајући да је потребно испитати да ли има везе између НАТО бомби и пораста оболелих од карцинома у Црној Гори, посебно на локацијама гдје су коришћене ракете да осиромашеним уранијумом.

Он је казао да су то испитале и неке НАТО државе, попут Италије која је формирала парламентарну комисију да би утврдила последице НАТО бомбардовања на војнике који су учествовали у операцијама.

Дамјановић је истакао и да је Скупштина Србије прошле године формирала сличан одбор који испитује чињенице.

«С обзиром да је Црна Гора бомбардована на више локација и осиромашеним уранијумом, а имајући у виду чињенице о порасту броја болести карцинома у задњих 20 година, сматрамо да има потребе да се привремени одбор позабави овом проблематиком и отклони дилеме,» казао је Дамјановић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »