800 миграната заражено шугом

О озбиљности ситуације најбоље говори податак да су здравствени радници у протеклом периоду евидентирали мигранте који су ХИВ позитивни, а има и обоЛелих од туберкулозе те хепатитиса Б и Ц. Такође, у протеклом периоду евидентирано је око 800 миграната заражених шугом.

Због повећаног броја миграната који долазе на подручје Унско-санског кантона све је теже контролисати хигијенско-епидемиолошку ситуацију и овдашње здравствене установе за то једноставно немају капацитета, изјавила је министар здравства у Влади УСК Нермина Ћемаловић.

Према њеним речима, о озбиљности ситуације најбоље говори податак да су здравствени радници у протеклом периоду евидентирали мигранте који су ХИВ позитивни, а има и оболелих од туберкулозе те хепатитиса Б и Ц. Такође, у протеклом периоду евидентирано је око 800 миграната заражених шугом.

«У два највећа прихватна центра у Унско-санском кантону, а то су ‘Бира’ у Бихаћу и ‘Мирал’ у Великој Кладуши, тренутно је смештено преко 3.000 миграната. Највећи је број младића старости од 15 до 30 година, а међу њима је евидентиран и велики број овисника о наркотицима и хипнотицима. Дефинитивно је ситуација забрињавајућа», казала је Ћемаловићева.

Према њеним речима, лекари који пружају услуге у тим центрима у великом су проблему јер се у толикој маси људи који бораве на скученом простору не може ефикасно контролисати хигијенско-епидемиолошка ситуација. Она је истакла како постојеће здравствене установе немају довољно капацитета да пружају услугу мигрантима.

«Капацитет Кантоналне болнице у Бихаћу довољан је за домицилно становништво. У случају појаве било каквих масовнијих заразних болести међу мигрантима или слично, били бисмо у огромном проблему. Имали смо случајеве масовних туча међу мигрантима и замислите како је кад одједном примите неколико десетина повређених особа. Довољно је само да поменемо да је Дом здравља у Бихаћу у протеклом периоду, у Хитној медицинској помоћи, извршио више од 2.500 услуга које се односе на мигранте», каже она.

Због свега тога, како је рекла Ћемаловићева, неопходно је обезбедити додатне смештајне и техничке капацитете, те их опремити како би се мигрантима могла пружити адекватна здравствена заштита.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »