Вашингтон ставља тачку и на последњи велики стратешки споразум

Након повлачења Сједињених Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, Конгрес је спреман да оконча Споразум о смањењу стратешког нападачког наоружања, извештава лист Вашингтон фри бикон, позивајући се на копију релевантног закона.

Према медијским извештајима у блиској будућности, амерички законодавци намеравају да блокирају финансирање продужења Уговора. У исто време, намеравају да од америчког председника Доналда Трампа затраже да допуни споразум ставкама које неће допустити повећање нуклеарног арсенала и Русије и Кине, које уопште нису странке споразума, те стога могу да повећају број нуклеарног оружја.

«Ова регулатива ће нам омогућити да заштитимо интересе америчке државне безбедности», изјавио је републиканац Џон Корнин, један од њених аутора.

Напомињемо да када се Вашингтон једнострано повукао из Споразума о ракетама, САД су понудиле да се закључи нови споразум уз учешће Кине. Међутим, треба разумети да Пекинг вероватно неће желети да ограничи развој војно-индустријског комплекса, а и сам Вашингтон то разуме. Стога се може закључити да је овај фактор био само разлог за раскид Споразума.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »