У ЕУ већина најгорих светских аеродрома

У ЕУ се налази осам од десет најгорих аеродрома у свету, показало је ново истраживање водеће група за заштиту права путника. Истовремено су само три од десет најбољих светских аеродрома у земљама ЕУ.

Аеродроми у Француској, Малти, Холандији, Португалији, Румунији и Британији спадају међу глобално најгоре по услугама, укључујући лет на време.

Ранг листа је направљена на основу службених података о летовима и истраживању које је обухватило 40.000 путника.

ЕрХелп (АирХелп), група која тврди да је водећи светски стручњак за права путника, закључила је да је аеродром Портела у Лисабону најгори међу 132 ваздушне луке у свету обухваћене истраживањем.

Холандски аеродром у Ајндховену је на 130. месту, аеродром у Букурешту је 129, Међународни аеродром на Малти 128, аеродром у Манчестеру 127, париски Орли 126, аеродром у Порту 125. а лондонски Гетвик 123.

Критеријум вероватноће да лет буде на време, израчунате на основу статистичких података, доприноси укупном скору са 60 одсто а услуге за потрошаче (рад служби за кориснике, редови, чистоћа) и могућности за оброк и куповину на аеродрому са по 20 одсто.

ЕрХелп је истраживао само «популарне аеродроме» и оне за које је могао да прикупи довољно података.

Ранг листа је показала да је најбоља ваздушна лука у свету, као и годину дана раније, катарски међународни аеродром Хамад а следи аеродром у Токију.

Међу десет најбољих су само три из ЕУ — атински међународни аеродром је на трећем месту док је 2018. био други, пети је аеродором у Гдањску а девети Тенерифе Норт.

Стручњаци за авијацију рекли су за ЕУРАЦТИВ да, с обзиром да критеријум лета на време има тако велики удео у укупном скору, не чуди што су Хамад, Атина и Тенерифе тако добро позиционирани јер на њима готово да нема кашњења због временских прилика.

Неповољне временске прилике разлог су што међу десет најбољих аеродрома нема америчких на којима су уобичајена кашњења због невремена.

Најбоље пласирани амерички аеродром је онај у Атланти, на 34. месту.

Директор ЕрХелпа Хенрик Цилмер рекао је да гужве и дуги редови стоје иза лоших позиција на листи неких добро познатих аеродрома који још покушавају да се прилагоде све већем броју путника.

Подаци Еуростата показују да је свако шесто путовање у ЕУ у 2017. обављено авионом односно да је регистровано 218 милиона путовања авионом од укупно 1,3 милијарде.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »