Потписан закон о употреби искључиво украјинског језика

Украјински председник Петро Порошенко потписао је закон који осигурава искључиву употребу украјинског језика у свим друштвеним сферама, а свечаност потписивања преносиле су све националне телевизије у Украјини.

Петро Порошенко ( фото : Лола Ђорђевић)

«Ја данас, као председник Петро Порошенко, имам највећу част и јединствену прилику да потпишем Закон о искључивом коришћењу украјинског језика као државног језика», рекао је украјински председник на свечаној церемонији, преноси Тас.

Додао је и да поменути закон «уједињује нацију» и да су Украјинци чекали на ово «много година», као и да «закон не утиче на употребу ниједног језика националних мањина које живе у Украјини, јер он није о томе».

Скупштина Украјине је одобрила 24. априла Закон о државном језику, па је претходно у сали Врховне раде Украјине потписан од стране председника парламента Андреја Парубија.

Усвојени Закон о државном језику подразумева употребу искључиво украјинског језика практично у свим областима живота: у органима државне власти, школама, образовним установама и болницама, продавницама и кафићима, судовима, војсци, полицији, током предизборне кампање или референдума.

Закон прави изузетак за енглески и друге језике Европске уније.

Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, то значи да је једини предмет напада руски језик којим говори огромна већина грађана Украјине, пренео је Спутњик.

Спровођење овог закона биће контролисано од стране «инспекције за језик». Њима ће бити дозвољено да присуствују било којим састанцима државних агенција, моћи ће да имају увид у документа цивилних организација и политичких партија, као и да изричу казне.

Шеф парламентарне странке «Опозициони блок» Алекандар Вилкул раније је најавио да су они већ прикупили потребан број потписа посланика за упућивање на оцену уставности овог закона пред Уставном судом Украјине, наводи агенција.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »