«Бразил се вероватно неће придружити могућој војној интервенцији у Венецуели»

Бразил се највероватније неће придружити могућој војној интервенцији у Венецуели, изјавила је бивша бразилска председница Дилма Русеф.

«Важно је напоменути да наш Устав поставља одређене принципе које треба поштовати, посебно не-уплитање и поштовање суверенитета других земаља. Верујем да наш Устав одлучно одбацује ову могућност [интервенције]», изјавила је Русеф, одговарајући на питање да ли се бразилска територија може користити за могућу америчку интервенцију у Венецуели.

Она је изразила сумњу да ће бразилске оружане снаге подржати идеју о придруживању могућој интервенцији у Венецуели.

Русеф је такође истакала да је Латинска Америка традиционално мирна регија, за разлику од Европе.

«Сви ови фактори отежавају бразилској влади и председнику Жаиру Болсонару да учествују у овом процесу (интервенција)», додала је бивша председница.

Венецуела се суочава са немирима од јануара након што се опозициони лидер под окриљем САД-а Хуан Гваидо прогласио привременим председником земље. Њега су признале  Сједињене Државе, а одмах потом следиле су их многе земље Латинске Америке, укључујући Бразил, као и многе земље ЕУ.

У међувремену, Русија, Кина и бројне друге земље подржале су председника Венецуеле Николаса Мадура као јединог легитимног лидера земље.

Напетости у Венецуели достигле су нови врхунац крајем априла, након што је венецуеланска опозиција покренула нови покушај државног удара(који није успио)да збаци Мадура.

Дилма Русеф је такође рекла да је бразилска спољна политика под садашњим председником Жаиром Болсонаром заправо повратак Монроевој доктрини.

«Оно што карактерише бразилску спољну политику је, прво, да она није нова, то је политика стриктног усклађивања са Сједињеним Државама, својеврсни бразилски повратак на доктрину коју су САД примениле у 19. веку у Латинској Америци, Монроова доктрина, или (гледање) Латинске Америке као дворишта Сједињених Држава, рекла је Русеф.

Према бившој бразилској председници, у неким тренуцима своје историје Бразил је био у стању да превазиђе ову политику, али политика Болсонара је још један повратак у доктрину.

«Може се видети подређено усклађивање [са Сједињеним Државама], а у неким случајевима чак и презир према суверенитету земље», истакла је бивша председница.

Русеф сматра да таква политика штети бразилским односима са међународним организацијама које пружају алтернативе про-западном политичком курсу.

«Мислим да БРИКС [Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка] сада више личе на РИКС [без Бразила], јер је Бразил удаљен захваљујући овој апсолутно конзервативној и америчкој политици», нагласила је она.

 Она је указала на потребу развијања односа Бразила са другим земљама БРИКС-а.

Русеф је смењена са дужности у августу 2016. након што ју је парламент оптужио да злоупотребљава јавна средства на захтев тадашњег потпредседника Мишела Темера, који се накнадно суочио са оптужбама за корупцију.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »