Анархисти гађали фарбом резиденцију америчког амбасадора у Атини (видео)

Чланови анархистичке групе Рубикон, активне у Грчкој последњих година, данас су бацили фарбу на зид резиденције америчког амбасадора у Грчкој желећи да пруже подршку активисти крајње левице у затвору због убиства.

Амерички амбасадор у Грчкој Џефри Прат је на Твитеру поручио да је напад фарбом „детињасти вандализам” и да ће радити заједно са грчким властима да се казне починиоци према закону.

Амбасадор је додао и да „уништавање имовине није миран протест”.

Грчко Министарство спољних послова такође је осудило напад наводећи да се ради о „неприхватљивом и неодговорном чину који ипак неће нарушити пријатељство и растућу сарадњу” између две земље.

Полиција је привела осам особа у вези са тим инцидентом, преноси Бета.

Група Рубикон је преузела одговорност за ту операцију која је била изведена у знак подршке Димитрису Куфодинасу, вођи екстремно левичарске организације „17. новембар”, који је у затвору.

Та организација расформирана 2002. године носи име по студентској побуни против диктатуре пуковника угушеној у крви 17. новембра 1973. године. Чланови организације су починили десетак напада између 1975. и 2000. године и убили 23 особе, међу којима и шефа ЦИА у Грчкој Ричарда Велча, грчке пословне људе, турске дипломате и британског војног аташеа.

Видео који је група Рубикон објавила данас показује особе на мотоциклима како бацају црвену и црну боју на зид америчке резиденције. Та група спровела је више сличних напада на стране амбасаде последњих година.

 

Политика

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »