Вулин за руске медије: Србија је неутрална и то ће и остати, Шојгу до краја године у Србији

Руски министар одбране Сергеј Шојгу могао би да посети Србију до краја године, најавио је министар одбране Србије Александар Вулин, прецизирајући да је његов руски колега прихватио позив да посети Србију и да ће се то догодити до краја године, али да датум још није одређен.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

У интервјуу за ТАСС, Вулин за Шојгуа каже да је велики пријатељ Србије и његов лични пријатељ.

«Он је професионалац и одличан је у управљању Министарством. Познаје војну науку и свестан је шта се дешава у војсци. Разговори са њим су увек суштински, он увек улази у питања и решава их», рекао је Вулин.

Говорећи о НАТО алијанси, Вулин је рекао да Србија неће постати њена чланица све док је Александар Вучић председник Србије.

«Србија је неутрална држава и то ће и остати. Све док је Александар Вучић председник и док сам ја министар одбране наша држава неће постати чланица НАТО. Не можемо и не смемо да заборавимо НАТО агресију. Не можемо да будемо сигурни да ћемо бити независни ако постанемо члан неког војног блока», прецизан је Вулин.

Шојгу у посети Србији(фото:Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, уколико је НАТО против некога, то не значи да да смо и ми против тог неког.

«Не желим да будем укључен у друге конфликте и сукобе», рекао је српски министар одбране, уз оцену да експанзионистичке амбиције Албаније угрожавају мир и стабилност на Балкану, као и да највећу претњу на Балкану тренутно представља стварање «велике Албаније» и њен покушај да стекне упориште на територијама других држава, почевши од Црне Горе, Северне Македоније, територије Косова и Метохије и дела централне Србије.

«Једина држава која се томе противи је Србија», рекао је Вулин.

Према његовим речима, након што Северна Македонија приступи НАТО, сви Албанци ће живети у једној политичкој зони безбедности.

Подсетио је да је албански премијер Еди Рама изразио жељу да избрише границе између земаља у којима живе Албанци.

«Они живе у четири државе и то је алармантно. Штавише ЕУ и НАТО затварају очи на формирање велике Албаније», рекао је Вулин.

Ако би, како је казао, неко желео да реши албанско национално питање на Балкану, требало би да изглади и српско национално питање.

«Не можемо давати Албанцима нешто без давања истог Србима. Зато користим ову прилику да упозорим цео свет: Не играјте се ватром! Не стварајте «велику Албанију» на српском тлу», истакао је Вулин.

Шојгу у посети Србији(фото:Лола Ђорђевић)

Вулин је рекао и да Београд неће да учествује у антируској хистерији нити да се придружити антируским санкцијама, као што је Подгорица то учинила.

«Желим да вас подсетим да постоји велики број земаља које су се представљале као велики пријатељи Русије, на пример, Црна Гора, али су дугорочно увели санкције против Русије», рекао је Вилин и додао: «Ми никада то нећемо учинити».

Вучић је, казао је, једини државник у Европи који отворено говори да ми никада нећемо учествовати у антируској хистерији и никада нећемо увести било какве санкције Русији.

«А наш избор се мора поштовати», казао је Вулин и додао да нам је, како је рекао, горко и болно да чујемо неке интелектуалце у Русији који говоре да нисмо поуздан пријатељ Русији, да ћемо се придружити НАТО-у.

Шојгу у посети Србији(фото:Лола Ђорђевић)

Српски министар одбране је навео да се Русија не односи према Србији са позиције суперсиле и да су билетарлани односи изграђени на међусобном поштовању и искрености.

«Однос измеду (српског) председника (Александра) Вучића и (руског) председника (Владимира) Путина је пријатељски, Путин је веома поштован у Србији», рекао је Вулин.

Подсетио је да су Срби поздравили руског председника у Београду током посете Србији у јануару и нагласио да се такав дочек није могао бити намештен.

Александар Вулин (Фото :Лола Ђорђевић)

«Наша сарадња се развија у свим сферама», рекао је Вулин и додао да економска сарадња напредује најбрже, али да је и војно-техничка сарадња веома развијена.

«Ми, као што је Вучић рекао, гледамо на будућност са оптимизмом. Ми нисмо бенд који пева тужне песме. Русија је за нас земља од које много очекујемо од економије и дипломатије, земља од које можемо пуно да научимо», закључио је министар Вулин.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »