Ружић: Подршка реформи јавних финансија важна за локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је за локалне самоуправе у Србији веома значајна подршка у успостављању финансијског управљања и контроле и бољег надзора над радом локалних јавних предузећа који ће пружити Пројекат Реформа локалних финансија (РЕЛОФ) 2.

„Драго ми је да су локалне самоуправе заинтересоване да унапреде своје капацитете и да успостављањем овог система испуне своју законску обавезу и допринесу европском путу Србије“, рекао је Ружић поводом потписивања меморандума о сарадњи између пројекта РЕЛОФ2 и 33 локалне самоуправе.

Он је истакао да је реформа локалних јавних финансија део  свеобухватне реформе јавне управе којом се из корена мења начин рада и начин пружања услуга.

„На овој реформи ради цела влада, свако министарство, у својој области доноси законе и поставља темеље управи која је у служби грађана и приведе. Повод нашег данашњег окупљања су локалне јавне финансије, односно располагање и управљање средствима из локалних буџета. Овај сегмент рада локалне администрације, важан је део реформе јавне управе и подразумева уводјење низа процедура, процеса, контрола и нову организацију посла када је у питању располагање парама из буџета локалних самоуправа“, рекао еј Ружић.

Додао је и да увођење финансијске контроле и управљања и бољег надзора над локалним јавним предузећима омогућава да, челни и најодговорнији људи општина и градова, сагледају ситуацију у буџету и повежу је са плановима и циљевима које су поставили пред себе да би унапредили услове живота за грађане у својим срединама и тако оправдали указано поверење.

„,Овако успостављен систем омогућава веће укључивање грађана у рад локалних самоуправа и њихов рад чини транспарентнијим“, рекао је министар Ружић.

Пројекат РЕЛОФ2 подржаће: Књажевац, Параћин, Ужице, Осечина, Лајковац, Сремска Митровица, Шид, Алексинац, Сокобања, Ражањ, Бач, Оџаци, Бачки Петровац, Бечеј, Жабаљ, Ада, Чока, Богатић, Љубовија, Мали Зворник, Зрењанин, Житиште, Сечањ, Крагујевац, Аранђеловац, Топола, Баточин, Пирот, Димитровград, Бабушница, Трстеник, Варварин и Врњачка Бања.

Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO) је 2016. године покренуо прву фазу РЕЛОФ пројекта.

Извор: МДУЛС

The post Ружић: Подршка реформи јавних финансија важна за локалне самоуправе appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »