Путин одобрио нову доктрину енергетске безбедности Русије

Председник Русије Владимир Путин одобрио је нову доктрину о енергетској безбедности земље, а одговарајући указ објављен је на званичном порталу правних информација.

Претходна верзија ове доктрине из новембра 2012. године више није на снази.

Документом се поставља задатак да се искључи конкуренција различитих врста руских ресурса на светским тржиштима.

У доктрини је такође изражено смањење учешћа угљоводоника у енергетском билансу, развој обновљивих извора и тржишта гаса, као и повећање потрошње течног природног гаса.

Осим тога, Путин је наложио да се развије интеграција са земљама Евроазијске економске уније и Заједнице независних држава, продуби партнерство у БРИКС-у, Шангајској организацији за сарадњу, Форуму земаља-извозница гаса и ОПЕК-у. Такође се наглашава потреба за супротстављањем дискриминацији руских компанија на светским енергетским тржиштима.

Крајем новембра, секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио је да је нова доктрина националне енергетске безбедности већ усвојена и да треба да је одобри председник.

Како је раније истакао министар енергетике Русије Александар Новак, енергетска безбедност подразумева стабилно обезбеђивање домаћих потреба, стварање резерви и очување водећих позиција на међународним тржиштима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »