Немачки новинар: Зашто сви игноришу кривицу Украјине за пад МХ17?

Немачки новинар Флоријан Ротцер изненађен је због тога што нико не оптужује Украјину за пад малезијског авиона који је летео на линији МХ17 изнад Донбаса 2014. године.

Према његовом мишљењу, иако је након извештаја Заједничке групе за истрагу о катастрофи и даље остало много питања без одговора, пре свега оних која се тичу релевантних доказа о било чијој одговорности, владе Холандије и Аустралије пожуриле су да оптуже Русију за обарање малезијског „боинга“.

Ротцер сматра да из тактичких разлога Украјини није дозвољено да се прикључи оптужбама — њено учешће у Заједничкој групи за истрагу о катастрофи МХ17 многи критички оцењују, пошто је Кијев непосредно умешан у конфликт.

Немачки новинар је уверен да се Амстердам и Канбера не надају напредовању истраге. Према његовим речима, они очекују да Москва макар делимично призна кривицу и да исплати компензацију рођацима жртава трагедије.

Ротцер такође сматра да Европски суд за људска права намерно одуговлачи разматрање случаја о компензацијама рођацима жртава, јер је за Запад то веома деликатно питање.

Новинар подсећа да је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова оптужила Холандију да је покушала да прикрије доказе о паду МХ17, тврдећи да холандска страна није објавила службену преписку како би заштитила Кијев и изнова оптужила Русију.

Аутор претпоставља да су холандски посланици затражили објављивање тих докумената, јер су имали основане сумње у то да Украјина није водила рачуна о ризицима који прете цивилним авионима изнад Донбаса.

„Занимљиво је, ипак, то што на Западу нико не критикује Кијев због тога што је у оквирима такозване ’антитерористичке операције‘ ангажовао оружане снаге против побуњених Украјинаца, који су организовали покрет против ’Мајдана‘, због чега се сукоб и заоштрио“, навео је Ротцер.

У јулу 2014. године изнад Доњецка се срушио малезијски „боинг“. Свих 298 путника и чланова посаде је погинуло. Кијевске власти су за катастрофу оптужиле устанике у Донбасу, који су саопштили да не располажу средствима којима би могли да оборе летелицу на тој висини.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »