Кина узвраћа ударац, оборила вредност јуана

Кинески јуан је пао према америчком долару на најнижи ниво од децембра услед ескалације трговинског рата између САД и Кине.

Народна банка Кине саопштила је да је одлучила да девалвира курс јуана према америчком долару за 0,6 одсто због текућег трговинског рата са Сједињеним Државама.

Нови курс који је одредила банка износи 6,8365 јуана за један долар, док је дан раније износио 6,7954.

Претходно су Сједињене Државе повећале тарифе на кинеску робу вредну 200 милијарди долара са 10 на 25 одсто, чиме су ескалирале трговинске конфликте између две земље. Према најавама америчког председника Доналда Трампа, Вашингтон ће такође наметнути нове тарифе за све преостале америчке увозе из Кине, вредне око 300 милијарди долара.

Као одговор, Пекинг је увео 25, 20 и 10 процената увозних дажбина за 5.410 америчких производа. Ове мере почеће да се примењују од 1. јуна.

Народна банка Кине већ је девалвирала јуан 2015. године, а ту меру многи стручњаци виде као средство за стимулисање извоза земље.

Током трговинских преговора са Кином, Вашингтон је много пута истицао да ће наметнути нове тарифе Пекингу у случају даљег обезвређивања јуана.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »