Харадинај игнорише, а америчка Амбасада поручује: Ратним злочинцима није место у влади

Амбасада САД у Приштини изразила је забринутост због одлука приштинске владе о запошљавању неквалификованих кадрова на позицијама у извршној власти и због именовања на водеће позиције појединаца осуђених за ратне злочине и оних који су правоснажно осуђени за тешке и криминалне радње.

Рамуш Харадинај, Фото: АП

Како је пренела „Газета експрес“, амбасадор Филип Коснет је већ раније поручио да осуђеницима за ратне злочине није место у косовској влади, те да појединци на високим позицијама треба да буду квалификовани за посао који раде и да имају адекватно факултетско образовање.

Нажалост, косовски премијер Рамуш Харадинај у вези са тим има супротан став, пише „Експрес“.

„Именовање ових неквалификованих појединаца подрива јавно поверење које Косово покушава да изгради, лишавајући земљу могућности да има компетентне, именоване и квалификоване појединце за обављање владиних послова и срамота су за жртве злочина из прошлости“, наводи се, између осталог, у саопштењу.

Из aмбасаде САД упозоравају да то спречава напредак Косова у изградњи интернационализма који ће га, како се наводи, „учинити пожељним партнером за друге земље и ојачати позицију противника који тврде да Косово није посвећено владавини права“.

Поручили су и да особе које су умешане у тешке злочине треба заувек да буду склоњене са значајних позиција.

Амбасада САД је позвала грађане и косовске лидере да размисле о томе какве особе Приштина жели да покаже свету.

„Позивамо косовске лидере да озбиљно схвате ово питање и да зауставе и преокрену овај тренд именовања појединаца, од којих је неке Амбасада већ прозвала по имену, чији избор изгледа води до краткорочних политичких циљева, а не легитимне потребе грађана Косова или кредибилитета државе“, наглашено је у реакцији.

„Експрес“ подсећа да ово није прва реакција Амбасаде САД на регрутовање оптужених појединаца на високе позиције у приштинској влади.

Амбасадор Коснет реаговао је на свом Фејсбук налогу непосредно по објављивању информације да је Сулејман Сељими именован за саветника премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја.

„Осуђени ратни злочинци немају места у косовској влади. Лидери свих странака морају окончати подршку таквим појединаца. Таква подршка баца сумњу на посвећеност Косова владавини права. Драго ми је да видим групе из различитих заједница које говоре једним гласом о том проблему“, написао је раније Коснет, пренео је Танјуг.

Такође, амбасадор Коснет је реаговао раније и на именовање Насера Шаље на место директора косовске Агенција за приватизацију.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »