Бугарски министар поднео оставку због скандала

Министар пољопривреде, хране и шумарства Бугарске Румен Порожанов поднео је оставку, саопштила је телевизија НОВА.

Порожанов је своју одлуку образложио тиме што не жели да напади на њега на неки начин утичу на рад владе, преноси телевизија.

Прошле недеље, званичник је позван на саслушање у специјално тужилаштво у оквиру истраге о бизнисмену Мину Стајкову, који је оптужен за злоупотребу европских средстава приликом реализације програма развоја сеоских региона у периоду 2015—2018. У то време Порожанов је био директор државног пољопривредног фонда. Истрага сматра да је фонд могао да пружа протекцију предузећима која су се пријављивала за изградњу кућа за туристе.

Скандал због злоупотребе европских фондова довео је до оставке заменика бугарског министра економије након што је објављено да је кућу изграђену за туристе користио у личне сврхе. Оставку је дала и заменица фонда за пољопривреду који сада проверава све изграђене објекте — њен телефон је наведен као контакт за једну од тих кућа. Такође, бугарски сајт „Бивол“ тврди да су рођаци председника протурске партије ДПС (Покрет за права и слободе) Мустафе Карадаја власници компанија које су у оквиру овог програма изградиле неколико туристичких објеката.

У периоду од 2007. до 2013. укупно је за средства које је издвојила Европска унија изграђено 546 кућа.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »