ГАП: Такса од 100 одсто није донела никакву корист Косову

Косовски Институт ГАП представио је извештај »»Какав ефекат има такса од 100 одсто на економију Косова»» из којег се закључује да та такса није донела никакву корист Приштини.

Продавница у Косовској Митровици, фото И.Радуловић

РТК2 на српском језику преноси да налази извештаја указују да се увоз из централне Србије у року од пет месеци од увођења таксе смањио за 88 одсто, односно за 160 милиона евра, док је увоз из Босне и Херцеговине пао за 83 одсто или 24 милиона евра.

Наводи се да су највећи профит у овом периоду остварили Словенија, Израел и Турска, који су имали огроман раст извоза на Косову.

У извештају овог института стоји да је, упркос паду увоза из централне Србије и БиХ, трговински дефицит Косова у порасту и да увођење таксе није донело никакву корист.

Берат Тачи из овог института навео је да на Косову није забележен економски раст.

«ГАП је у последња два месеца анализирао економске ефекте овог пореза и неки од ефеката односе се на потрошњу и домаће тржиште. Увођење овог пореза није добро осмишљено, јер није било прелиминарне анализе о томе какав ће бити ефекат тог пореза. Подаци не показују убрзани раст прерађивачке индустрије на Косову, било у смислу обима производње или стварања нових радних места. Косово није видело никакву корист од увођење пореза од 100 одсто»» , рекао је Тачи.

Из Института Гап поручују да би одржавање таксе на дуже време могло да има утицаја на повећање сиромаштва на Косову због раста цена.

Приштинске власти су 21. новембра прошле године увеле таксу од 100 одсто на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине, која је још увек на снази.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »