Шри Ланка: Спор на Фејсбуку довео до каменовања џамија

Неколико десетина људи је бацало камење на џамије и продавнице у власништву муслимана и један локалац је претучен у граду Чилаву на западној обали Шри Ланке у спору који је почео на Фејсбуку, рекли су извори за Ројтерс.

Пре три недеље су на Шри Ланки исламски екстремисти извели бомбашке нападе у четири хотела и три цркве, убивши више од 250 људи. Од тада муслиманске групе кажу да су примиле десетине жалби о узнемиравању из целе земље.

На снимку екрана наводне Фејсбук-размене који је Ројтерс имао прилике да види, види се да је корисник написао на синхалешком језику „Тешко нас је натерати да плачемо“, уз локалну погрдну реч за муслимане. Корисник који је идентификован као Хасмар Хамид, за којег су два локална становника рекла да је касније ухапшен, одговорио је на енглеском: „Не смеј се више, једног дана ћеш плакати“.

Полицијски час уведен је у полицијској области Чилав и одмах ступа на снагу и траје до шест сати сутра да би се напета ситуација држала под контролом, рекао је портпарол полиције Руван Гунасекера.

Полиција је касније саопштила да ће полицијски час бити укинут у четири сата.

Власти су саопштиле да су ухапсиле аутора спорног поста на Фејсбуку, који је идентификован као 38-годишњи Абдул Хамид Мухамед Хасмар. Становници Чилава, који је већински хришћански град, кажу да је Хасмаров пост тумачен као претећи и да га је зато љута гомила пребила.

Касније су бацали камење на три џамије и неке продавнице у власништву муслимана, пренео је Танјуг.

„Сада се ситуација смирила, али плашимо се ноћи“, рекао је један локални муслиман који је тражио да остане анониман из безбедносних разлога.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »