Ивикца Дачић на прослави Дана општине Неготин

Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на свечаној седници Скупштине општине Неготин поводом Дана општине Неготин:

„Даме и господо,
Поштовани представници локалне самоуправе,
Уважени грађани Неготина,

Причињава ми изузетну част и задовољство што сам данас у Неготину, на љубазан позив представника Општине, и то баш на дан када ваша општина слави свој дан. У то име, желим да вам најискреније захвалим на топлој добродошлици и позиву који сте ми упутили.

Мој боравак овде данас има и сасвим посебан повод. Као што знате, данас сам имао ту велику част да, у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и локалном самоуправом, уручим кључеве 20 станова за 20 породица које су услед ратних дејстава деведесетих година прошлог века избегле са простора Босне и Херцеговине и Хрватске и напустиле своја вековна огњишта. С тим у вези, желим још једном да захвалим Европској унији као највећем донатору овог програма, Банци за Развој Савета Европа, као и ОЕБС-у и УНХЦР-у, као активним учесницима програма стамбеног збрињавања. Породицама које ће од данас живети у новим становима желим да они постану и њихов нови дом, у коме ће живети спокојно и сигурно, загледани у неку лепшу будућност.

Драги Неготинци, желим да знате да се увек радо враћам у ваш крај. Неготинска крајина, па и сам Неготин, су још од каменог доба, преко периода насељавања Илира, Трачана и Келта, периода римске владавине над Подунављем, те борбе за превласт за ове плодне пределе између два царства, одувек били мост који спаја исток и запад, па не чуди богатство историје која се наталожила у вашим крајевима. Знао је то по својој прилици и Негота, који се са женом Тином и стадом оваца, по предању, населио на овим просторима богатим шумом и пашњацима, па је баш по њему место и добило име.

На данашњи дан вреди се, осим неких општих историјских чињеница, присетити и знаменитих Неготинаца, попут хајдук Вељка Петровића, Стевана Стојановића Мокрањца и Ђорђа Станојевића. Сваки од њих је, својим ликом и делом, пронео славу овог краја широм Србије и Балкана.

Као општина која се налази на тромеђи Србије, Румуније и Бугарске, у низији омеђеном Дунавом и Тимоком, она има и посебан значај, јер је кроз историју, па све до данас, дом различитих мањинских заједница и етницитета и место у коме се баштине најлепше и најразличитије традиције и обичаји овог краја. Молим вас да ову богату ризницу чувате и негујете и за генерације које долазе.

Вашој општини желим успех, благостање и просперитет. Нека вам је срећан ваш дан!

Хвала!“

Извор и фото: МСП

The post Ивикца Дачић на прослави Дана општине Неготин appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »