Говор Ивице Дачића у Неготину поводом усељавања у станове за избеглице из БиХ и Хрватске

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на церемонији у Неготину поводом усељавања у станове за избеглице у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се данас да бисмо у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и локалном самоуправом уручили кључеве 20 станова за 20 породица које су услед ратних дејстава деведесетих година прошлог века избегле са простора Босне и Херцеговине и Хрватске.

Сви ми, који смо гледали преко Дрине на ваше патње, а потом и слушали ваше исповести, не можемо да будемо равнодушни на ужасе и лична страдања кроз која сте прошли. Многима одавде су корени са тих простора као и пуно рођака. У ствари, то је све наша заједничка, српска мука. И зато заиста треба славити овако радосне дане.

Као што је ред и као што доликује, сада треба да захвалимо и онима који су нам ову радост уприличили и омогућили.

Регионални Потпројекат 4 вредан је 18,7 милиона евра, од чега је 16,6 милиона донаторских средстава, док је 2,1 милион обезбеђен из оквира националних контрибуција.

У оквиру овог Потпројекта већ смо поделили кључеве нашим суграђанима у Ариљу, Зрењанину и Лозници, а данас ћемо их осим у Неготину, доделити и породицама у Кладову.

Учешће Републике Србије у Регионалном стамбеном програму укупно износи 25,3 милиона евра и првенствено се односи на земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице. У оквиру наведеног Програма у Србији обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7 хиљада избегличких породица. Укупна одобрена бесповратна средства износе 127 милиона евра.

И овом приликом треба да захвалимо Европској унији која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Банци за Развој Савета Европе, која управља Фондом, као и ОЕБС-у и УНХЦР-у.

Драго ми је што смо данас у два града – Кладову, као и код вас овде у Неготину свима вама вратили осмех на лице.

Желим вам од срца да што лепше и безбрижније живите у својим новим домовима. Да вам деца у њима безбрижно одрастају! Да вас унуци посећују! Да у њима славите ваше породичне празнике и гледате смело и спокојно у будућност!

Живели!“

Извор и фото: МСП

The post Говор Ивице Дачића у Неготину поводом усељавања у станове за избеглице из БиХ и Хрватске appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »