Додик против војне академије БиХ: Србима школовање у Србији

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да неће бити политичке одлуке за формирање војне академије на нивоу БиХ, иако напори међународног фактора иду у том правцу, преноси РТРС наводе бањалучких медија.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

„Ми (из Републике Српске) желимо да наши официри и други руководећи кадар буде школован у систему војног школовања Србије и немамо ништа против да други народи бирају друге дестинације за те потребе“, изјавио је Додик у Бањалуци, где је присуствовао обележавању 12. маја — Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Додик је навео да је била грешка када је претходни сазив Председништва БиХ усвојио План одбране, по којем се дефинише састав од 9.600 припадника Оружаних снага, док су захтеви из Српске били да тај број буде 4.500 припадника.

Он је поновио да је била грешка што је Председништво БиХ пренело део својих овлашћења у руковођењу и командовању војском на Министарство одбране у Савету министара БиХ, што је учињено мимо Устава и Дејтонског споразума.

Додик је упозорио да ни српска ни хрватска структура у војсци нису попуњене и да тада донети план одбране у будућности може омогућити да Оружане снаге БиХ постану доминантно бошњачка компонента.

Он је рекао да постоји могућност да министар одбране у новом Савету министара буде Бошњак, због чега за његовог заменика треба изабрати Србина који ће имати његову пуну подршку, а мора бити јак и ауторитативан због тога што заменик има исту улогу као министар, пренео је Танјуг.

„Одлучујућа улога не сме да се препусти министру одбране, ма ко он био, и једино је у том министарству предвиђено да министар и заменици имају исте надлежности. Министар не може да донесе одлуку која није део консензуса остала два заменика“, навео је Додик.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »