УН: 28 милиона долара за УНМИК у 2020. години

Уједињене нације саопштиле су да ће буџет УНМИК-а следеће године износити 28,2 милиона долара, или око 200.000 долара више него 2019. Повећање уме новца намењене мисији УН на Косову објашњено је повећањем плата локалног особља.

Мисија Уједињених нација на Косову моћи ће, наредне године, да рачуна на нешто више новца него ове године, пошто је светска организација предложила да се за финансирање УНМИК-а издвоји 28.222.900 долара или 0,7 одсто више него ове године.

УН су, такође, саопштиле да је разлика од 203.100 долара настала јер су повећане плате локалном особљу на Косову, али и да је мисија уштедела око 430.000 долара смањивањем броја запослених у УНМИК-у.

Светска организација је навела и да ће број запослених у мисији УН на Косову наредне године остати непремењен, односно да ће УНМИК и даље бројати 355 службеника, укључујући и 24 волонтера.

Повећање своте намењене финансирању УНМИК-а већ годинама је предмет размирица између западних држава са једне и Русије и Кине са друге стране, јер Вашингтон и Лондон траже начин да постепено укину мисију која је на Косову распоређена у јуну 1999. године на основу резолуције 1244 Савета безбедности.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »