Трампово решење за КиМ у 7 тачака

Тачком пет би било обухваћено да Албанци не могу да купују српске куће и обрнуто.

Амерички председник Доналд Трамп припремио је план у седам тачака за решење спора измеђи Израелаца и Палестинаца, а по готово истом сценарију, уз извесне модификације, направљен је и предлог споразума Београда и Приштине.

То би, по тачки један, био споразум представника Београда, Приштине и међународне заједнице (укључујући САД и Русију).

Под два, разграничење на КиМ било би спроведено тако што би северни део КиМ остао у саставу Србије, уз специјални статус Косовске Митровице.

У тачки три стајало би да Митровица неће бити подељена, имаће самостални статус дистрикта, а Срби у Митровици биће држављани Србије.

Затим, тачком четири била би предвиђена посебна заштита и екстериторијални статус за српске светиње ван севера КиМ.

Тачком пет би било обухваћено да Албанци не могу да купују српске куће и обрнуто.

Потом би тачком шест био обухваћен економски пакет за Косово, посебно за северни део, пре свега за градњу инфраструктуре и производних погона, а да се обезбеде средства, биће сазвана међународна конференција.

Граница између Косова и Србије (северни део Косова), била би отворена за промет грађана и робе, без дужег задржавања, била би 7. тачка споразума Београд и Приштине, по скоро истом моделу, уз извесне модификације, који израелски медији најављују као предлог САД за решење вишедеценијског спора Израела и Палестинаца.

(Еспресо.рс/Медији)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »