Служимо Србији! Шта је све приказано на грандиозној паради у Нишу

Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да угрози њену слободу. На импресиван начин обележили смо Дан победе над фашизмом и показали још једном како враћамо дуг онима који су створили слободу. Велико вам хвала за овај величанствени дан. Официри, подофицири, војници и полицајци, за труд, марљивост и обученост — врло добро!

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Пред стројем од 4.000 војника и полицајаца, у присуству више хиљада грађана, највишом војничком оценом председник Србије Александар Вучић оценио је у петак у Нишу припаднике снага одбране и безбедности који су у част Дана победе извели грандиозан приказ способности назван «Одбрана слободе».

Служимо Србији! — гласио је једногласан одговор учесника параде, која је у петак у Нишу окупила државни, војни, безбедносни и политички врх Србије.

Десетак хиљада окупљених грађана пратило је импозантни дефиле ешелона јединица и војне технике. Уз звуке српске војничке песме «Марш на Дрину» пуни сјај и моћ, као и најбољу обученост и опрему, показало је 40 летелица и више од 300 борбених и неборбених средстава које користе Војска и МУП.

Најмлађи на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Нишким Булеваром Николе Тесле, пуних 80 минута дефиловали су најобученији војници и полицајци и најсавременија борбена техника коју Србија поседује.

Звезде овогодишње параде свакако су била два борбена хеликоптера Ми-35, код нас познати као «летеће кочије» или «убице тенкова», из састава Ратног ваздухопловства Руске Федерације.

Ови хеликоптери у процедури су набавке и ускоро ће се наћи и у Војсци Србије.

Руски тенк Т-72 на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Друга ведета свечаности без сумње је тенк Т-72 Оружаних снага Русије.

Грађани Србије могли су да виде у пуном сјају моћни гусеничар. По договору о војнотехничкој сарадњи са Русијом, у наредних неколико недеља Србији ће бити испоручено 30 ових оклопњака.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Украшен Георгијевском лентом — руским симболом победе у Другом светском рату — моћни Т-72 предводио је моторизовани ешелон какав деценијама није виђен у Србији. У строгом поретку, тик један иза другог, уз тутањ мотора и грмљавину гусеница, пред свечаном бином прошла су чак 53 тенка М-84 Војске Србије!

Уз звуке војничких труба, почасним поздравом и интонирањем химне «Боже правде» тачно у 11 часова, почела је свечаност. Хиљаде Нишлија и њихових гостију испуниле су неколико километара трасе којом се кретала колона војне технике и људства.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Наређење за почетак, команданту приказа бригадном генералу Владети Балтићу издао је председник Србије Александар Вучић, који је стигао у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића.

Централну бину, дугу више десетина метара, испунили су домаћи, али и гости из иностранства. Дефилеу је присуствовао Константин Косачов, шеф спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије, министар националне одбране Грчке генерал Евангелиос Апостолакис, заменик команданта Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације Игор Сирицкиј, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, један од лидера Срба из Црне Горе Андрија Мандић…

Приказу у част Дана победе присуствовала је председница Народне скупштине Маја Гојковић, чланови Владе, директор БИА Братислав Гашић, комплетан генералски и врх МУП Србије…

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Свечаности су посебан печат дали пензионисани генерали, представници удружења ветерана, који су се током рата 1999. борили против НАТО, а који су готово две деценије, вољом претходних гарнитура власти, били на маргини.

Госте и учеснике параде поздравио је командант Копнене војске генерал—потпуковник Милосав Симовић, под чијом командом је претходних недеља припремана свечаност. Са посебном пажњом обратио се потомцима старих ратника и ратним ветеранима, којима је пожелео добродошлицу у Ниш.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

 Као и наши преци, и ми данас корачамо у строју оних који су спремни да чувају нашу Србију, нашу другу мајку, и све њене грађане — војнички бритко рекао је генерал Симовић у обраћању присутнима.

Свечани дефиле отворили су кадети Војне академије, који су пронели високо подигнуте славом овенчане заставе наших војски из Првог светског рата,

Народноослободилачке борбе и рата за одбрану Косова и Метохије 1999. године. Своју снагу и моћ војска и полиција приказале су кроз стројеви корак пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Сложно, као један, у ритму славног марша Станислава Биничког, газили су стројеви корак пробрани војници елите наших оружаних снага. Један за другим смењивали су се подешелони извиђача све четири бригаде копнене војске, војне полиције, интервентне јединице МУП, 72. извиђачко-диверзантског батаљона и 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Дрхтала је земља под кораком гардиста, противтерориста, специјалаца, Жандармерије, батаљона Полицијске бригаде, Специјалне антитерористичке јединице МУП.

Највеће аплаузе присутних званица и грађана добила су два подешелона ветерана Војске Југославије и полиције. У тамним оделима и под береткама са амблемима јединица у којима су бранили отаџбину, већ седокоси стари борци са нескривеним поносом ступили су на писту параде. Пред некадашњим ратним друговима, са подигнутом руком у војнички поздрав, корачао је генерал у пензији Жарко Лазаревић.

Ешалон Ветерана на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Највише пажње изазвао је дефиле моторизованог ешелона. Осим поворке моћних оклопњака на гусеницама — тенкова М-84, нишким Булеваром Николе Тесле протутњале су стотине борбених возила. Грађани су узвицима поздравили батерију од шест самоходних хаубица «нора Б52», које су однедавно саставни део наоружања Војске Србије.

Руски тенк Т-72 на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Посебно велико интересовање изазвала су борбена средства из домаћег развоја, која грађани немају често прилику да виде.

Продефиловао је самоходни лансер ракета дугог домета «шумадија», као и најсложенији сегмент домаће ратне технике — системи «алас» и «ралас». Један за другим низали су се различите верзије убојитог «огња», вишенаменска возила «милош», артиљерско-ракетно возило «пасарс», «хамери», «лазари», «дефендери», борбена возила полиције М-86…

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Атрактивним налетима своју снагу показала су и крила наше војске и полиције. Нишким небом јездили су «орлови», «супергалебови Г4», школски авиони домаће производње «ласта», хеликоптери «газела», Ми-8 и Ми-17.

Полиција је подигла на нишко небо и своје летелице «сикорски» и «бел 212». Ове летелице ускоро ће појачати нови «Ербасови» хеликоптери, чија се испорука очекује ове године.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

ЛАЗАРЕВИЋ НА БИНИ

Свечаности «Одбрана слободе» у Нишу у петак је присуствовао и ратни командант Приштинског корпуса, генерал у пензији Владимир Лазаревић.

Дефиле је са пажњом пратио са места тик уз ред на трибини резервисан за генерале који су обављали дужност начелника Генералштаба оружаних снага. Међу њима били су генерали у пензији Љубиша Диковић, Милоје Милетић и Бранко Крга.

Генерал Лазаревић(други ред) на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

НА НЕБУ 9 «МИГОВА 29»

Врхунац дефилеа ваздухопловног ешелона у петак у Нишу означио је истовремени прелет укупно девет авиона «миг 29».

Свечаност у Нишу први је догађај после више од 20 година на ком је учествовао оволики број ловаца Ратног ваздухопловства.

МиГ 29 на паради «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Војска Србије тренутно располаже са укупно десет летелица овог типа, а већ следеће године њихов број ће порасти на укупно — 14. Четири «мига 29» Србија је набавила од Белорусије, и тренутно се налазе на ремонту у овој земљи. Њихова испорука очекује се до половине следеће године.

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

ОД «СКАРА» ДО «ГЛОКА»

Списак савременог наоружања које је у петак изнето на светло дана је подужи. Пешадијски ешелони приказали су најновију опрему, која је од најпознатијих светских произвођача набављена у последњих неколико година.

Војни и полицијски специјалци били су у петак наоружани аутоматским пушкама «скар», новим «Заставиним» аутоматима М-21 калибра 5.56 милиметара, али и пушкама «хеклер и кох». Војници су у свом наоружању имали и лаке пушкомитраљезе «миними» и пиштоље «глок».

Парада «Одбрана слободе» (Фото: Лола Ђорђевић)

Могли су да се виде и најновији комплети балистичке опреме Т-18, ласерски даљинометри «москито», заштитне маске М3, ноћни моникулари, оптички нишани М-10, термовизијски двогледи, нови шлемови и борбени прслуци…

Радоје Драговић/Јелена Ћосин

http://www.novosti.rs/

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »