Звезда параде у Нишу биће руски тенк Т-72

На војно-полицијској паради «Одбрана слободе» која ће поводом Дана победе у петак бити одржана у Нишу премијерно ће бити приказан и руски тенк Т-72, који ћемо добити војнотехничким споразумом, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

«Имаћемо велико задовољство да читавој Србији покажемо руске тенкове Т-72, које ћемо добити у оквиру војнотехничког споразума који је постигнут између председника Александра Вучића и Владимира Путина, и којим ће наше оклопне јединице бити значајно унапређене и ојачане», рекао је Вулин.

Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће припадници МУП-а и Војске Србије у Нишу показати чиме су опремљени, шта могу и шта умеју. Он је додао да ће грађани имати прилику да виде и производе домаће одбрамбене индустрије.

«Приказаћемо и »шумадију», »мораву» и »пасарс» и »алас»… Све оно што наша одбрамбена индустрија ради са бројним модификацијама у неким од система који су већ ушли у наше наоружање и који су у прототипу и тек треба да прођу одговарајућу техничку процену и постану део нашег наоружања», рекао је Вулин.

Он је истакао да ова парада треба да нас подсети шта смо све дали за слободу. Министар Вулин је навео да се парада одржава у Нишу по одлуци врховног команданта Војске Србије, јер је Ниш један од градова који су највише страдали — и у Другом светском рату и у ратовима који су дошли после.

«Не треба заборавити да је Ниш имао страшне цивилне жртве током НАТО агресије, али исто тако и велике жртве и допринос у борби за слободу у свим ратовима које год је Србија водила», рекао је Вулин. Он је напоменуо да Србија није само Београд, те да је Ниш велики и важан град који заслужује да у њега дође читава држава и пред њима покаже колико је унапредила своју војску.

Александар Вулин (Фото: Лола Ђорђевић)

Коментаришући то што ове године на паради први пут учествују ветерани ратова деведесетих, министар је рекао да се са њима од 2012. године разговара са поносом и поштовањем. Он истиче да то више нису људи који су, како каже, «морали да крију да су се борили против НАТО пакта или да су уцествовали у грађанским ратовима током деведесетих на просторима бивше Југославије».

«То су људи које поштујемо и којима на овај нацин одајемо коначно заслужену почаст. О њима се као ни о једној генерацији наших ратника ћутало, као да смо их се стидели. Ми смо поносни на њих. Зато ће у петак поново имати прилику да пред читавом Србијом поносно марширају јер су се поносно и борили, и ми смо поносни на сваког војника, сваког официра, сваког полицајца који је бранио ову земљу», рекао је Вулин.

На питање да ли ти борци могу да очекују конкретну помоћ од државе, одговорио је да очекује да ће закон о правима бораца убрзо бити у скупштинској процедури, где ће, како каже, њихова права «бити сачувана, а многа и унапређена».

http://www.novosti.rs

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »