Вулин: «Велика Албанија» — највећа безбедносна претња региону

Министар одбране Србије Александар Вулин је у разговору са министром одбране Грчке Евангелосом Апостолакисом истакао да је стварање «велике Албаније» највећа безбедносна претња Србији и региону.

Александар Вулин (Фото: Лола Ђорђевић)

Вулин је рекао да је за Србију формирање такозване «војске Косова» апсолутно неприхватљиво и представља опасност за цели регион.

Он је нагласио да је, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Кфор једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије, саопштено је из Министарсва одбране Србије.

Вулин је истакао да је Србија захвална Грчкој за континуирану подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији, што је потврда искреног пријатељства две земље и два народа.

Он је рекао и да Србија подржава политику Грчке, као и Преспански споразум постигнут између те земље и Сјеверне Македоније.

Апостолакис, који је присуствовао војној паради у Нишу, честитао је Вулину на импресивном приказу који су извели припадници војске и полиције Србије.

Он је потврдио подршку Грчке територијалном суверенитету и интегритету Србије и похвалио мудру политику председника Србије Александра Вучића у решавању питања Косова и Метохије и изразио очекивање да ће бити пронађено компромисно решење.

Саговорници су размотрили тренутну сарадњу у области одбране и сагласили се да постоји простор за њено унапређење, а као најзначајније области сарадње истакли су одржавање заједничких вежби.

Истакнут је значај учешћа Војске Србије у борбеној групи «Хелброк» гдје је Грчка водећа нација, у оквиру које ће Војска Србије од седеће године узети активно учешће, а за предстојећи период планирано је заједничко учешће на вежбама «Милекс» и «Талос».

На састанку је упућен позив да се грчки официри школују у српским војним школама.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »