У чернобиљској Црвеној шуми откривена снажна радиоактивна жаришта

Прошле су 33 године од катастрофе у Чернобиљу, када је у совјетској нуклеарној електрани експлодирао реактор ширећи притом радиоактивне материјале по целој земљи. Мада се много тога променило од тог трагичног дана изгледа да су нека места близу центра експлозије још увек једна од најрадиоактивнијих на планети.

Научници на универзитету у Бристолу прошлог месеца су детаљно забележили нивое радиоактивности у зони искључења, односно подручја које је још увек озрачено, и открили су нека снажна радиоактивна жаришта за која нису знале ни локалне власти, пише Сајнс алерт, а преноси Индекс.

Струњаци су користили две врсте беспилотних летелица, дронова, како би анализирали 15 квадратних километара од укупно 2.600 у зони искључења. Користили су пулсне ласере (ЛиДАР) како би одредили рељефне одлике крајолика и гама спектрометар којим су забележили нивое зрачења.

За око им је запала чернобиљска Црвена шума, односно густа шума мртвих борова која се протеже на десет квадратних километара, а која се налази у близини рушевина старог реактора. Шуму је пре 33 године спалила експлозија нуклеарног реактора, а у њој се и данас налазе подручја са највећим нивоом радиоактивности на целом свету.

Мада је интензитет радијације изненадио научнике сама локација тих жаришта била је очекивана јер се на том подручју одвајало контаминирано тло током чишћења након катастрофе у Чернобиљу.

„Укупан ниво радиоактивности се смањио, али још увек има радиоизотопа који ће овде бити присутни још дуго времена”, рекао је вођа пројекта Том Скот.

Изгледа да ће проћи још дуго времена пре него што се поново населе напуштена насеља која су била смештена близу нуклеарне електране у Чернобиљу, попут познатог града духова Припјата. Украјинске власти процењују да мора проћи доста година пре него што ово подручје постане сигурно за поновни боравак грађана.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »