Преокрет у Каталонији: Изненађујући резултати анкете о независности

Број грађана Каталоније који се противи отцепљењу те покрајине од остатка Шпаније, већи је од броја оних који подржавају независност, показују резултати данас објављене анкете, коју је спровео Центар за социолошке студије.

Ројтерс наводи да је то први пут од периода пре октобра 2017. године, када су грађани Каталоније подржали на референдуму независност те покрајине, да је број противника већ од броја оних који се залажу за отцепљење, преноси Танјуг.

Анкета, спроведена од 30. априла до 6. маја, показала је да је 48,6 одсто Каталонаца против независности, а 47,2 подржава отцепљење од Шпаније.

У Шпанији су 28. априла одржани парламентарни избори, на којима су питање независности Каталоније и последице политичке кризе, коју је покренуо референдум, биле централне теме током кампање свих великих партија.

Шпански премијер Педро Санчез искључио је могућност да се поново одржи референдум о независности, али је рекао да је отворен за дијалог са онима који се залажу за независност Каталоније.

Имајући у виду да је његова Социјалистичка партија освојила највише гласова на изборима, али не и већину у парламенту, могуће је да ће Санчезу бити потребна подршка присталица независности Каталоније како би формирао владу, указује британска агенција.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »