Европско «не» за ултиматум Ирана

Европске земље укључене у ирански нуклеарни споразум одбациле су ултиматум из Техерана, који им је дао 60 дана да укину изолацију иранског нафтног и банкарског сектора, насталу као последица америчких санкција, или ће престати да примењује неке одредбе из споразума. Немачка, Француска и Велика Британија, као и ЕУ, на ирански захтев су рекле «не».

— Одбацујемо сваки ултиматум и проценићемо у којој мери Иран поштује своје обавезе око нуклеарних питања — наводи се у заједничком саопштењу ових земаља као и Федерике Могерини, високе представнице ЕУ за спољну и безбедносну политику.

Европа је, ипак, изразила и приврженост одржању нуклеарног споразума са Ираном, коме је удар задао председник САД Доналд Трамп једностраним повлачењем САД из договора. Уз Париз, Лондон и Берлин, споразуму су привржени, Ирану блиски, Пекинг и Москва.

Председник Ирана Хасан Рохани је сада, на годишњицу америчког повлачења, праћеног серијом нових економских и војних притисака САД на Техеран, рекао да ће његова земља за 60 дана наставити да обогаћује уранијум ако светске силе не одговоре његовим условима.

Русија и Кина имале су разумевања за захтеве Техерана, док су САД додатно пооштриле санкције Ирану, пошто су већ овог месеца укинуле изузећа за неке земље од забране куповине иранске нафте.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да се нуклеарни споразум са Ираном мора спасти и да потписници треба да учине све што је у њиховој моћи како би осигурали да га Иран поштује.

Председник САД Доналд Трамп одавно жели нови нуклеарни споразум са Ираном који би био употпуњен ограничењима у вези са ракетним способностима Техерана.

Египатска државна новинска агенција Мена у четвртак је цитирала управу у Суецком каналу, одакле је стигла вест да је носач авиона «Абрахам Линколн» прошао кроз Суецки канал на свом путу за Персијски залив, због ескалације тензија САД са Ираном.

 

САНКЦИЈЕ, ОПЕТ

Председник САД наложио је нове санкције према иранској индустрији челика, алуминијума, бакра и гвожђа, која обезбеђује приход у страној валути за ослабљену иранску економију.

Д. САВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »