Директор «Боинга» од вршиоца дужности до министра одбране САД

Амерички председник Доналд Трамп планира да званично именује Патрика Шенахана за новог министра одбране, саопштила је Бела кућа.

Патрик Шенахан, бивши извршни директор «Боинга», од 1. јануара обавља функцију вршиоца дужности министра одбране, што је веома необично кад је у питању најосетљивије место у америчкој администрацији, наводи АП.

«Вршилац дужности Шенахан је протеклих неколико месеци показао да је више него квалификован да води Министарство одбране и наставиће да одлично обавља тај посао», саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Нешто касније, огласио се и сам Шенахан који је изјавио да је почаствован Трамповом објавом. Истакао је да ће, ако његов избор буде потврђен, «наставити агресивну примену наше националне стратегије одбране».

Шенахан (56) је на функцији заменио Џејмса Матиса који је поднео оставку наводећи као разлог политичке разлике, подсетио је АП.

За нешто више од три месеца колико је на функцији вршиоца дужности министра одбране Шенахан се фокусирао на примену националне одбрамбене стратегије развијене током Матисовог мандата, а која наглашава прелазак са тактике и ресурса потребних за вођење малих ратова против екстремистичких група на оно што Шенахан назива такмичењем «великих сила» са Кином и Русијом.

АП је подсетио да је ово тек трећи пут у историји САД да је Пентагон водио вршилац дужности министра.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »