Председница Хрватске обишла спомен обележје усташама у Блајбургу

Десет дана уочи најављене комеморације у Блајбургу, председница Колинда Грабар Китаровић обишла је то место, положила цвеће и запалила свеће побијеним усташама, по окончању Другог светског рата.

Хрватска велича те усташке жртве, сматра их невиним, а за њихову смрт оптужује припаднике тадашње Југословенске народне армије.

Из Кабинета хрватске председнице је саопштено да је то било «масовно убиство ратних заробљеника», да су притом прекршене, како се тврди, «све цивилизацијске норме и одредбе хуманитарног права, пре свега Женевска конвенција о ратним заробљеницима из 1929.», као и да је то био по размерама «највећи поратни масовни злочин у Европи након Другога светског рата».

У саопштењу с Пантовчака се не наводи када је Колинда Грабар Китаровић посетила Бајбург с обзиром на то да је она учесник самита Брдо-Бриони који је данас почео у Тирани.

Иначе, најављена комеморација усташама страдалим на подручју Блајбурга ће ипак бити одржана ове године, иако су аустријске власти покушале да је забране управо због зоупотребе усташких обележја и симбола, као и поклича који су протеклих година масовно коришћени, што је противно законима те земље, пренео је Танјуг.

Овогодишња комеморација је стога сведена само на црквену мису, а организатори су апеловали на учеснике да се уздрже од било каквих провокација недозвољеним симболима и покличима.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »