Лидери Западног Балкана у Тирани потписали декларацију

Лидери Западног Балкана, окупљени на дводневном самиту процеса Брдо–Бриони у Тирани потписали су данас декларацију којом позивају Европску унију да проширење на западни Балкан постане „питање геополитичког значаја“, пренела је словеначка агенција СТА.

© SPUTNIK / КОСТИС НТАНТАМИС
Влада у Тирани против одлуке Приштине

„ЕУ треба да има у виду да је пуна интеграција Западног Балкана у европски систем вредности подједнако значајан фактор као и стабилност Европе упоште“, истиче се у декларацији.

То, међутим, „не искључује обавезу земаља кандидата да примене стандарде које је поставила Европска унија за земље које траже пуноправно чланство“, наводи се у документу.

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је на конференцији за новинаре да проширење на Западни Балкан вероватно неће бити приоритет наредне Европске комисије.

„Зато морамо да учинимо регион атрактивнијим за остале чланице ЕУ“, рекао је Пахор, додајући да све земље у региону треба да буду позване да се придруже Унији. То би, према његовим речима, олакшало решавање проблема и отворених питања међу земљама Западног Балкана.

Пахор је на конференцији за новинаре најавио да ће наредни самит бити одржан у Словенији, вероватно средином новембра. Он и Грабар Китаровић су позвали генералног секретара УН Антонија Гутереша да присуствује том скупу.

На самиту у Тирани учествовали су и специјални гости: високи представник ЕУ за спољне послове Федерика Могерини и председник Пољске Анджеј Дуда, који ће бити домаћин самита Берлинског процеса у јулу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »