САД шаље бомбардере Б-52 и носач авиона у Залив

Израелска обавештајна агенција Мосад упозорила је Сједињене Америчке Државе на могући план Ирана да нападне америчке интересе у Заливу пре него што је Вашингтон саопштио да ће послати носач авиона и бомбардере на Блиски исток, известио је израелски Kанал 13.

Неколико нуклеарно способних Б-52 креће у регион заједно са оперативном групом носача авиона која прати оно што је Министарство одбране назвало «јасним индицијама да се иранске снаге припремају за могуће нападе на снаге САД», пренео је Исраелхајом.

«Размештање носача авиона ‘УСС Абрахам Линколн’ и бомбашке групе сматра се опрезним кораком у одговору на индикације појачане иранске спремности за спроводење офанзивних операција против америчких снага и наших интереса», изјавио је портпарол Пентагона Чарлс Самерс.

Додао је да они не траже рат са иранским режимом, већ бране америчко особље, савезнике и америчке интересе у региону.

Израелски Kанал 13 цитирао је званичнике те земље према којима је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон упозорен на могућност иранске завере и то на састанку са израелским саветником за националну безбедност Меиром Бен Шабатом у Вашингтону пре две недеље.

Тај је званичник рекао да је Мосад изнео неколико сценарија иранског напада.

«Још нам није јасно шта Иранци покушавају да ураде и како планирају да то ураде, али је јасно да је иранска температура расте као резултат растуће кампање притиска САД против њих и они разматрају освету против интереса САД у Заливу», рекао је наводно анонимни званичник.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »