Каракас лишио посланичког имунитета седморо законодаваца

Конститутивна скупштина Венецуеле лишила је посланичког имунитет седморо венецуеланских законодаваца због њихове подршке пропалом државном преврату, којим је требало да се збаци легитимни лидер Венецуела Николас Мадуро.

Раније је Врховни суд Венецуеле отворио кривични поступак против седморо опозиционих законодаваца због издаје и побуне.

Дана 30. априла, венецуелански опозициони лидер Хуан Гваидо позвао је венецуеланске цивиле и војнике да изађу на улице како би помогли да се свргне председник Николас Мадуро.

Мадуро је одговорио да су команданти свих региона и зона уједињене одбране потврдили своју потпуну лојалност народу, Уставу и домовини.

Према Уреду високог комесара Уједињених нација за људска права, покушај државног удара постао је насилан и довео је до повреде око 240 људи.

У недељу је венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаса потврдио је да је покушај рушења Мадура «потпуно пропао».

У позадини догађаја које је Каракас описао као неуспешан покушај државног удара, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон потврдио је да «све опције» остају на столу.

Ситуација у Венецуели је постала напета с почетка ове године, када је опозициони лидер Хуан Гваидо незаконито прогласио себе привременим председником уз подржку САД.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »