Ивица Дачић у Будви на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за јадранско-јонски макрорегион

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић предводио је делегацију Републике Србије на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за јадранско-јонски макрорегион (EUSAIR), који је одржан 7. и 8. маја у Будви, у оквиру председавања Црне Горе.

„Желим да у име Србије и у своје лично име да захвалим Црној Гори и министру Дармановићу и његовом тиму на успешном председавању Јадранско-јонској иницијативи и Стратегији Европске уније за јадранско-јонски макрорегион.

Желим да вам одам посебно признање што сте током председавања посебну пажњу придавали промовисању европских стандарда и вредности. То је нама све веома значајно имајући у виду да су то и основни предуслови пуног укључења Западног Балкана у ЕУ. Србија ће, такође, наставити своје председавање у том духу.

Дугујемо и захвалност Сталном секретаријату Јадранско- јонске иницијативе из Анконе и наставићемо ту сарадњу у складу са важећим правилима процедуре, као и са његовом Фондацијом и током председавања овој иницијативи од стране Србије.

У годишњем извештају резултата активности избројао сам да су представници овог Секретаријата учествовали на укупно 24 састанка која су организована од стране Црне Горе.

Већ сам најавио да ћемо се трудити да имамо динамично председавање, што подразумева обавезу да организујемо велики број активности, било да је реч о већ започетим или неким новим активностима. Циљ нам је да учинимо видљивом ову нашу заједничку Стратегију и јачамо сарадњу са другим европским иницијативама, као што је Централно-европска иницијатива. Као што знате, Србија је до сада била једина држава учесница која нема излаз на море, а сада су нам се придружили и Северна Македонија и Сан Марино.
Имајући све то у виду, имамо и обавезу више, да учинимо све што је у нашој могућности, да објединимо све ове пројекте, који се тичу не само приобаља, већ и континенталног дела, када се ради о земљама које немају директан излаз на море.

Имајући у виду да смо председавали ОЕБС-у која окупља 57 земаља и где се одлучује консензусом, надам се да ћемо успети и у овој организацији, која ће имати 10 чланица, да на најбољи начин артикулишемо наше заједничке интересе.

Потребно је концентрисати предстојећи заједнички рад на неколико кључних приоритета као што је инфраструктурно повезивање, унапређење сарадње у области туризма, културе, омладинске размене. У приоритете председавања важно је укључивање привредне и финансијске компоненте. Посебан акценат ћемо ставити на сарадњу малих и средњих предузећа, али и на сарадњу привредних комора. Све то
у циљу бољег економског повезивања, повећања запослености, као и смањења емиграције радне снаге.
Посебну пажњу ћемо посветити јачању дијалога са цивилним сектором, као и наставку заједничких активности у традиционалним односима ове иницијативе – заштити животне средине, сарадњи у области науке и образовања, расту Плавог сектора.

Добра основа за заједнички рад биће данас потписана Будванска декларација и надам се да ћемо на најбољи начин артикулисати наше заједничке интересе и да обезбедимо финансијску подршку за наше будуће пројекте.

Као и у ОЕБС-у и овде постоји Тројка коју чине чине актуелни, претходни и следећи председавајући и то значи да ће Црна Гора, Србија и Словенија имати активну сарадњу у наредних годину дана. Ми председавања преузимамо 1. јуна.

Још једном захвалност на успешном председавању, срдачном гостопримству и желим да изразим задовољство што ћемо председавати овој иницијативи и стратегији у наредних годину дана“, изјавио је након данашњих састанака у Будви шеф српске дипломатије.

Извор и фото: МСП

The post Ивица Дачић у Будви на Четвртом форуму Стратегије Европске уније за јадранско-јонски макрорегион appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »