Истраживање: Бугарској треба 44 година да достигне ниво ЕУ

Бугарска се налази на једном од последњих места када је реч о економском расту нових чланица ЕУ, сведоче подаци извештаја Института за економска истраживања Бугарске академије наука, а резултате истраживања саопштио је руководилац пројекта, доцент Виктор Јоцов.

Према подацима истраживања, прошле године стопа раста БДП-а износила је 3,1 одсто, док је 2017. године износила 3,6 одсто. Аутори извештаја истичу да, упркос паду, стопа раста је изнад просека међу земљама ЕУ, али је једна од најнижих међу новим чланицама. Према њиховом мишљењу, економија земље у целини има позитивне изгледе, али задржавање садашњег темпа економског раста значи да је приближавање просечном нивоу прихода у земљама ЕУ и даље далека будућност.

„Ако претпоставимо да ће се задржати тренутни темпо развоја, требаће нам 27 година да достигнемо половину просека ЕУ, а 44 године да достигнемо просечан ниво. То се неће десити у догледној будућности“, изјавио је Јоцов, преноси „БНР“.

Међутим, како наводе аутори извештаја, ниво прихода Бугара и даље расте. Очекује се да ће крајем 2019. године просечна зарада износити 1244 лева (око 640 евра), док је прошле године износила 1205 лева (око 620 евра).

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »