Чувари у сиријском избегличком кампу траже 500 долара за напуштање територије

Ситуација у избегличком кампу ел Хол постала је много гора него у злогласном Рукбану.

У ел Холу, који се налази у провинцији Хасака, живи више од 73 хиљаде Сиријаца, од чега 47 хиљада деце млађе од 12 година. И сви морају да живе у ужасним условима без могућности да напусте камп, наведено је у заједничком саопшењу међуресорског координационогг седишта Русије и Сирије, које је у среду, 8. маја, објавила пресс служба Министарства обране Руске Федерације.

У саопштењу се наводи да је број становника у кампу много пута већи од норме, и да нема довољно основних потрепштина, залиха, чисте воде за пиће и хигијенских производа.

Штавише, у ел Холу постоји акутни недостатак квалификованог медицинског особља, опреме и лекова, убог чега десетак људи умре сваки дан. А све то користи “управа”, која не ослобађа чак ни оне којима је хитно потребан нормалан третман изван кампа.

 

“За напуштање логора, како би добили квалификовану медицинску негу у најближем граду Хасеке, администрација“ ел Хола ”захтева 500 долара по особи, али становници логора једноставно немају тај новац и не могу ни да га нађу”, кажу представници Русије и Сирије.

 

Они истовремено позивају америчку страну да “у складу са нормама међународног хуманитарног права” отворе приступ кампу представницима међународних организација.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »