Bисоки руски званичници у Београду: Поносно са грађанима Србије 9. маја

Министар за иновације и техлошки развој Ненад Поповић састао се данас са високим званичниима Руске Федерације, председником Одбора за спољну политику Константином Косачовом и председником Одбора за социјалну политику Савета Федерације Валеријем Рјазанском.

Састанак Поповића са Косачовим(Фото: Лола Ђорђевић)

Поповић је након састанка са гостима из Русије изразио захвалност због њиховог учешћа на прослави Дана победе у Београду и Нишу.

Посебно је истакао значај поруке која се шаље овом посетом, јер се у Русији такође обележава Дан победе, 9. мај, а како је нагласио, гости из Русије су желели да за тај празник буду у Србији.

Министар је подсетио на заједничку прошлост Србије и Русије, заједничко учешће војника у Првом и Другом светском рату, као и на велике губитке које су тада претрпеле обе земље.

„Сутра ће поносно са грађанима Београда и Србије гости из Русије, Косачов и Рјазански да шетају носећи слике својих дедова у ’Бесмртном пуку‘“, рекао је Поповић.

Рјазански, Косачов и Поповић (Фото: Лола Ђорђевић)

Додао је да је на састанку са гостима из Русије било речи о важним питањима када је реч о сарадњи две државе на политичком и економском плану.

Гости су пренели министру Поповићу чврсту подршку Русије по питању Косова и Мехохије.

„Њихова позиција је апсолутно јака и она се никада неће мењати, Русија штити међународно право“, рекао је Поповић.

Министар је подсетио на резултате трговинског биланса две земље у протеклом периоду и навео да ове године очекује долазак још руских компанија које се баве ИТ технологијама, дигитализацијом и роботиком.

Напоменуо је да сарадња са „Росатомом“ и „Роскосмосом“ иде у добром смеру.

Константин Косачов(Фото: Лола Ђорђевић)

Косачов је новинарима пренео да је 9. мај, као и у Србији, велики празник и у Русији, где ће се у Москви одржати војна парада.

„Али ми смо се са захвалношћу одазвали позиву наших српских пријатеља да дођемо у Београд“, рекао је Косачов.

Захвалио се народу и руководству Србије на неговању сећања на пале руске војнике у Првом и Другом светском рату.

Он је рекао и да је делегација Русије дошла у Србију да потврди непромењивост позиције Москве по питању Косова и Метохије и истакао да су Срби најближи народ Русима у Европи, пренео је Танјуг.

Рјазански је честитао празник свим учесницима Другог светског рата који су се борили против фашизма и напоменуо да је важно сачувати сећање на рат и пале борце, како се ратови више никада не би поновили.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »