Станисављевић: Фашисти никада нису имали прођу у Београду и Србији

Радим свој посао као и раније, иако сам и даље у једној врсти шока који је код мене, мојих колегиница и целе јавности, изазвао срамни насилнички покушај уласка у зграду СГ Београда и прекида састанка Савета за родну равноправност од стране тзв. лидера СзС Бошка Обрадовића, љотићевца, фашисте и његових помагача.

Овим речима почиње разговор за „СНС Информатор“ Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту, која је била у првим редовима одбране Старог двора од дивљања Бошка Обрадовића и људи из СзС, и каже:

– Неприхватљиво је да се неко овако понаша у 21. веку и да је зарад власти и привилегија у стању да погази све цивилизацијске и људске норме и стандарде. Спремност ових људи да нападну жене, у свом дивљачком походу на власт, говори о томе да немају политику, идеју, програм, нити скрупула, и да су на све спремни како би се дочепали касе. Ми, као жене запослене у Граду Београду, нисмо то дозволиле и спремне смо да бранимо наше право на рад, слободу и једнакост, односно да радимо за наш град и државу. Сигурна сам да они који као главни алат своје политике имају насиље и претње, никада у Србији неће добити прилику да воде ни месну заједницу, а поготово не општину, град или државу. Наш народ је непогрешив у проценама и цени само посвећен рад, вредноћу и резултате. То је начин размишљања и политика председника Александра Вучића, који има највећу подршку грађана у новијој историји наше земље.

* Где сте се налазили када је почео упад? Како су изгледали ти тренуци?

– На свом радном месту, у Скупштини Града Београда, заједно са око 100 жена које су дошле да присуствују радионици Савета за родну равноправност. Тема радионице била је јачање капацитета жена, како препознати вербално и невербално насиље, и нисмо могле ни да претпоставимо да ће се насиље ускоро десити и нама. Главна порука тог дана јесте да су жене победиле насилнике и да смо их заједно, уједињене, отерале. Насиље није и никада неће бити будућност Србије.

* Шта су они, заправо, хтели? Због чега су дошли? Какве везе има Чачанин Бошко Обрадовић са функционисањем београдске управе?

– Обрадовић је дошао у намери да насилно упадне и покаже колико је силан, иживљавајући се над женама и људима који само раде свој посао. Дошао је да изазове инцидент и начини штету, не само људима који су запослени у градској управи, већ целом граду и свим грађанима. Викао је „Блокада блокада“, забрањујући женама да изађу из зграде, чак је говорио како ће неке да пусти, а неке да неће. Наш одговор је био да нам неће Бошко Обрадовић и његови следбеници ништа забрањивати и ограничавати нас у Уставом загарантованом праву на слободу кретања. Политичко деловање Обрадовића и његових следбеника засновано је, чиме се он и хвали, на љотићевској идеологији и агресији према политичким противницима. Насилнички покушај уласка у зграду Скупштине Београда само је врх леденог брега и кулминација његове агресивности, која се драстично видела у парламенту Србије, код физичког напада на новинарке, дивљачког упада на РТС, опсаде зграде Председништва… Јасно је да Обрадовић није склон да дебатом, речима и разговором решава проблеме и промовише ставове, као и то да своју фрустрацију и агресију воли да испољава над женама, јер вероватно мисли да оне не умеју да се заштите. Иначе, толико је „способан“ да у његовом родном Чачку годинама није било инвестиција, док председник Вучић није отворио фабрику „Вокверк“, што довољно говори да и за свој родни град није успео да уради ништа.

* Како сте одлучиле да изађете испред зграде и супротставите се насилништву?

– Ниједног тренутка није било дилеме. Моје колегинице и ја добиле смо велико поверење да водимо значајне ресоре у Београду и грађани су нам увек приоритет у раду, односно то како обезбедити да они што боље и квалитетније живе. Подсетићу да је листа „Зато што волимо Београд“ освојила апсолутну подршку на изборима за одборнике прошле године, што је и показало да су Београђани за развој, инвестиције, социјалну правду и одговорност, хуман и праведан однос према најстаријим суграђанима, бригу за оне који су најугроженији, а све то је својеврсна лична карта СНС и председника Вучића – брига за обичног човека. Имајући у виду такву мисију, за коју нам је народ дао веома широку подршку, сасвим је нормално да смо браниле наша права, институцију коју волимо и у којој радимо и да смо, на крају крајева, на тај начин браниле Београд и Београђане. Никада насилници и фашисти нису имали прођу ни у Београду, ни у Србији, није им се посрећило ни тог дана, нити ће икада.

* Да ли сте имали непријатности и након овог догађаја?

– На друштвеним мрежама називали су нас погрдним именима. Искрено ме је одушевила подршка људи који су ми свакодневно писали и остављали ми поруке подршке. На улици су ме заустављали, нарочито наши пензионери, упућивали речи подршке и осуде оног што су лидери тзв. СзС урадили тог дана. Наша победа је у томе што су граћани листом осудили њихово срамно понашање.

* Каква је атмосфера данас у Београду? Да ли су грађани уплашени након дивљања, упадања у РТС, разбијања стакла, чупања саобраћајних знакова и уништавања градилишта, малтретирања радника Градске чистоће…?

– Ужасне су слике које смо могли да видимо претходних дана. Не могу да заборавим када је неколико тих лидера опозиције опколило човека који је возио мали багер, вредно радећи на реконструкцији Трга Републике, и шиканирало га на његовом радном месту, на месту где зарађује хлеб за своју породицу. Његов једини грех је у томе што је вредно радио. Као неко ко је рођен у Београду, поносна сам што се Београд свакодневно изграђује, што се обнављају фасаде, раде велики пројекти, што на улици чујем светске језике, што је Београд стварно метропола. Сматрам да ови насилници не воле наш град, да не воле његове људе и да им је једино важна власт и то како облатити онога који је за државу и град највише урадио – председника Александра Вучића. Сметају им његови резултати, сметају им јак Београд и јака Србија. Против оваквих појава борићемо се радом, градићемо инфраструктуру, улепшаваћемо град, учинити га чистијим, побољшати квалитет живота људи у њему. Онима који би да руше, прете и разбијају, поручујемо – неће проћи, јер Београд и Београђани желе просперитет, а не деструкцију.

* Како Београђанке реагују на вређање жена од стране дела опозиције, називање фуксама и курвама, на претње силовањем, вешањем, шамарима?

– Називати жене погрдним именима одраз је немоћи, неваспитања и некултуре оних који то говоре. Челници тзв. СзС показали су право лице, односно да ће свако ко мисли другачије бити вређан, омаловажаван и називан најпогрднијим именима. То је њихова политика и то су они, а ми, жене, желимо стабилност, нова радна места, безбедно и мирно окружење, пристојну и модерну земљу. И то смо јасно показале на свим изборима, републичким, градским, локалним, председничким, дајући поверење онима који ће нашу земљу водити у будућност, а не у фашизам и насиље. Београд је централна пословна дестинација у региону, динамично расте и развија се, све је више инвеститора и туриста. Председник Вучић, Влада Србије и градска власт уложили су много напора и енергије да Београд буде град благостања, лепог и пристојног живота, развијеног бизниса, космополитска престоница овог дела Европе. Никакви минорни фашисти, па звали се они Бошко Обрадовић или тајкуни Ђилас, Шолак и Јеремић, неће успети да прекину наше снове, наде и залагање за развијенији Београд и јаку Србију.

Иза нас стоје резултати, иза њих насиље

* Какву сте ситуацију затекли када сте преузели ресор социјалне заштите?

– Ђилас нам је оставио дуговања од преко 400 милиона ка трудницама, породиљама и социјално угроженим грађанима. Сада се сва давања измирују на време, а покренули смо нове врсте помоћи и услуге за наше грађане. Постали смо социјално одговоран град са највећим системом социјалне заштите у земљи и са установама каквих нема у региону. Иза нас стоје резултати, а иза њих насиље. Подсетићу да је у време док су они водили државу, стопа незапослености била 25,5 одсто, а да је сада 11,3 одсто, а у Београду 10 одсто, да је град био задужен милијарду евра… Данас наша земља има највише страних директних инвестиција, 3,5 милијарде евра, више него све земље у окружењу, отворено је 180 фабрика, од тога после 20 година и прва фабрика у Београду „Меита“… То су резултати које грађани препознају.

Нико из СзС није реаговао на претње Јеремићевог одборника мојој колегиници

* Како видите то што је „Данас“ објавио текст Јеремићевог одборника Милоша Павловића, само дан након што је пред камерама претио женама лупањем шамара и што многи покушавају да оправдају његово дивљачко понашање?

– „Данас“ је одавно постао памфлет који служи за омаловажавање и блаћење нашег председника и СНС-а. Не изненађује ме то што су објавили интервју са човеком који је брутално претио мојој колегиници, а који је, при том, и одборник у СГ Београда, странке Вука Јеремића. Његове експлицитне претње видело је неколико милиона људи, али изгледа није их видео „Данас“. Нико од челника СзС није осудио, нити се извинио за понашање свог одборника, а и како би, јер је очигледно да он спроводи њихову политику. Подсетићу да је њихов одборник и Жељко Веселиновић, који је претио премијерки силовањем. То је тај јак савез чији је једини политички програм насиље над женама, а јадан је покушај новина који то насиље покушавају да релативизују.

* Каква би била реакција дела јавности да је неко из СНС изговорио нешто слично?

– Не знам каква би била реакција јавности, али сам сигурна да би у Српској напредној странци, као што се у многим случајевима до сада и доказало, то наишло на осуду. Боримо се за пристојну и модерну Србију, за земљу у којој нико нема право да жене назива погрдним именима, вређа, омаловажава и прети шамарима, као што то месецима уназад чине насилници Ђиласовог, Јеремићевог и Обрадовићевог савеза. Особа која би урадила тако нешто, више не би била члан СНС, јер би страначки органи, као и до сад, санкционисали такво понашање.

 

 

 

Извор: СНС Информатор


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »