Колинда Грабар Китаровић: Вуковар је био и увек ће остати хрватски

Вуковар је симбол развоја Хрватске, он је био и остаће увек хрватски, поручила је Колинда Грабар-Китаровић поводом Дана града Вуковара.

Колинда Грабар Китаровић и присталице ХДЗ-а
Председница Хрватске је у Хрватском дому у Вуковару, где је одржана свечана седница Градског вијећа, нагласила и да је «најважнија, али и најтужнија историја Хрватске исписана управо у Вуковару» и да је она «уписана у душу свих Хрвата».

«Они тренуци у подрумима са својим суседима које до тада можда нисмо ни поздравили, кад смо заједно с њима молили за Вуковар, за Вуковарце, то су били тренуци кад смо осетили то народно заједништво, кад смо осетили да смо људи, да смо Хрвати, да смо хрватски грађани и да више од свега желимо одбранити тај град. Онда су дошли тренуци немира, тренуци када смо се бојали шта ће бити с онима који су преживели. Дошли су тренуци када смо схватили да има толико несталих које и данас тражимо. И знам да су многи од вас разочарани јер нисмо нашли нестале. Ја сам то обећала и верујте ми није лако, али никада нећу посустати, наставићу да радим на томе», рекла је Китаровићева.

Председница Хрватске је истакла да су «људи на истоку Хрватске они који цене истину, желе истину, јер без истине нема оних кључних предуслова, а то су и помирење и опроштај».

«Сусрећем жене које морају да гледају у лице својим силоватељима који никада нису стали пред лице правде, сусрећем бранитеље, породице чији су надражи нестали, погинули, умрли, а да никада починитељи тих злочина нису видели лице правде. Немојте посустати, немојте се дати испровоцирати, јер Вуковар је био и остаће увек хрватски захваљујући вама. Хвала вам на томе», поручила је присутнима председница Хрватске.

На свечаној седници је говорио и премијер Хрватске Андреј Пленковић.

«Вуковар је симбол хрватске слободе, чувар хрватског идентитета», поручио је он.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »